menü bezár
vissza a listaoldalra

Osztott ablak, kiknek ajánljuk?

2023. okt.. 12
Blog 1655808503

Aki fogott már bele ablak vásárlásba annak valószínűleg feltűnt, hogy nyílászárók egész hadserege tárul elénk. Nemcsak egyszárnyú kivitelek léteznek, de érdemes közelebbről is szemügyre venni a kétszárnyú, avagy az osztott ablak előnyeit is. Cégünknél minőségi műanyag nyílászárók sokaságával várjuk, így termékpalettánkból ez a kivitel sem hiányozhat!

Osztott műanyag ablak után érdeklődik? Ismerje meg közelebbről!


ajánlatkérés

 

A nyílászárók legpraktikusabb verziója: az osztott ablak


Gyakran látni olyan ablakokokat, amelyek óriási üvegfelületekkel vannak ellátva. Ez habár nagyon elegánsnak hat, a vastagabb üveg miatt magasabbra rúghat az áruk. Ilyenkor praktikus megoldás az ablak felosztása több önálló részre – ezt nevezzük osztott ablaknak. Valódi osztókra tehát olykor a gyárthatóság miatt is szükség van, hiszen jelentős teherhordó szereppel bírnak. Ilyen eset lehet például, ha extrém nagy az üvegfelület, túl széles az ablak, vagy nagyon magas a tok külmérete. A nyílászáró is hosszabb élettartamú lehet, hiszen nem terheljük meg annyira a vasalatot, és később sem fog megereszkedni a szárny. További előnye, hogy mivel nem egy nagy egybefüggő üvegfelületről van szó, üvegtörés esetén elegendő lesz csupán az érintett szárnyat kicserélni. Osztásnál a szárnyak még nyitott állapotban sem foglalnak el túl sok helyet az előttük lévő térből, így helytakarékossági szempontból is megfontolandó.

Milyen osztott ablak típusok léteznek?


Többféle osztás is létezik, így megkülönböztetünk például tokosztott, váltószárnyas vagy álosztott típusokat is. A továbbiakban ismertetjük, hogy mi a különbség az egyes kivitelek között.

  1. Tokosztott ablak

    A tokosztott ablak, más néven tokosztós ablak a kétszárnyú ablak egyik változata. Ennél a kivitelnél egy valódi osztó található a két szárny között - az ablakok csukott állapotukban ezekbe az osztókba zárnak. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a szárnyakat egymástól függetlenül is lehet mozgatni, hiszen mindkét oldalon találunk kilincset. De ha kinyitjuk őket teljesen, akkor középen megjelenik majd az osztó, avagy a tok függőleges osztása. Mindenképpen egyéni ízlés kérdése, hogy tetszik-e nekünk ez a fajta megoldás. Hátrányként lehet említeni, hogy az osztó kitakarhat a panorámából, és minimális fényvesztést is okozhat a helyiségben.

    A tokosztott ablak előnye, hogyha árnyékolót is szeretnénk az ablakra, akkor megoldható, hogy a redőny külön legyen mozgatható az egyes szárny részeken. Ezt egy egyszárnyú vagy váltószárnyas ablak esetében már nem tudnánk megvalósítani. Mechanikai szempontból is jó választás lehet a tokosztott ablak, mivel egy masszívabb szerkezetet ad. Kifejezetten előnyös olyan helyen, ahol a betörésvédelem prioritássá válik – például földszinti lakásokban. A variálhatóság lehetősége ennél a típusnál igen széleskörű, emiatt nagyon sokan kedvelik. A tokosztott ablak például kialakítható úgy is, hogy az egyik szárny fix, a másik nyíló vagy bukó-nyíló kivitel, de olyat is meg lehet valósítani, hogy van egy nyíló szárnyunk, ahol a másik szárny is nyíló vagy éppen bukó-nyíló.

    Az osztott műanyag ablak egy nagyon esztétikus és praktikus megoldás

  2. Váltószárnyas ablak

    A váltószárnyas osztott ablak szintén a kétszárnyú kivitel egyik változata. Habár kísértetiesen hasonlít a tokosztós kivitelre, van azonban némi különbség a kettő között. A tokosztott ablak verzióval ellentétben itt a tokban nincs semmiféle elosztás. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha teljesen bezárjuk az ablakot, akkor a szárnyak nem a tokba, hanem közvetlenül egymásba fognak záródni, mivel középen felnyíló kivitelről van szó. További lényeges különbség, hogy itt csak az egyik szárnyon találunk kilincset, tehát nem fogjuk tudni egymástól függetlenül kinyitni őket.

    A váltószárnyas kivitelnek számtalan verziója ismert. Az az oldal, amelyiken a kilincset találjuk az például nyitható vagy buktatható is lehet, a kilincs nélküli szárny azonban csak oldalra nyitható ki. Ezt a verziót olyan esetekben ajánljuk, ha helyhiánnyal küzdünk, vagy bizonyos helyzetek megkövetelik, hogy a teljes ablaknyílás rendelkezésünkre álljon. Például költözködünk és nagyobb méretű bútortárgyakat szeretnénk átpakolni rajta, mert túl keskeny a bejárati ajtónk.  De olyan verziót is megtalálhatunk ennél a nyílászárónál, ahol habár mindkét szárnyat oldalra tudjuk nyitni, de a bukó funkció egyik szárny esetében sem elérhető. Ez olyan esetekben lehet előnyös, ha elegendő hellyel rendelkezünk a nyílászáró előtt és nincs szükségünk buktatásra.

    osztott ablak
    Az osztott műanyag ablak egy nagyon esztétikus és praktikus megoldás

     

  3. Álosztós ablak

    Kicsit kilóg a sorból az álosztós ablak, hiszen habár az osztott ablak kategóriába soroljuk, itt sokkal inkább csak esztétikai szempontokról van szó. Jelentőségük ugyanis a nyílászárók további dekorációjában rejlik. Ennél a verziónál maga az üveg van megosztva bizonyos minták alapján. Az álosztós ablaknak kétféle kivitele ismert: az üvegre ragasztott álosztó, és az üveg közötti álosztó.

    • Az üvegre ragasztott álosztó

      Az üvegre ragasztott álosztót gyakorta használják felújításnál vagy olyan esetekben, amikor a nyílászárók megjelenését fel szeretnénk egy kicsit villanyozni. Előnye, hogy a felragasztott lécprofilok csak az üvegfelületek külsejére kerülnek fel, mégis egy valódi üvegosztó hatását érhetjük el anélkül, hogy valóban megosztanák azt. Az álosztók alapanyaga és színe megegyezik a tokkal és a szárnnyal, szélessége 2 méretből választható. A felragasztás mintája több formában kérhető, így igazán változatos megjelenés érhető el vele. Ami az előnye, az viszont a hátrányára is válik. A különféle matricák miatt ugyanis jelentősen macerásabb feladat lehet az ablakok tisztítása.

    • Az üveg közötti álosztó

      Az üveg közötti álosztó esetében az osztások már ténylegesen az üvegszerkezet belsejében kerülnek kialakításra. Általában alumínium díszprofilból készülnek el és szintén nagyon egyedi megjelenés érhető el velük, mivel akár hajlított formában is rendelhetőek, illetve a szélességi tartományuk is bővebb. Nagy előnye a másik kivitelhez képest, hogy a külső üvegfelületek érintetlenül simák maradnak, így nagyon egyszerűen takaríthatjuk a nyílászárókat. Hátránya között említhető azonban, hogy beszerelésük az üvegtáblák közé negatívan hathat a hőátbocsátási tényezőre.

 

osztott ablak, tokosztott ablak többféle megjelenéssel
Időigényes az osztott fa ablak karbantartása? Váltson velünk fa hatású műanyagra!

 

Melyik kivitelt válasszam, ha osztott üveges ablak vásárlása a cél?


Az imént olvasott kis összefoglalóból már jól látszik, hogy az osztott ablak esetében többféle típus is létezik, és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Mielőtt fejest ugranánk tehát a vásárlásba mindenképpen mérlegelnünk kell, hogy melyik kivitel felelne meg leginkább ingatlanunkhoz, és a saját igényeinkhez is. Érdemes azt is végiggondolni, hogy a megjelenés előrébb való-e számunkra, vagy inkább kihasználnánk a valódi funkciókat. Ha például csupán csak megfogott minket az osztott ablak különleges látványa, akkor elegendő lehet olyan kivitelben gondolkodni, ami inkább díszítő jelleggel funkcionál pl. álosztós ablak.

Bármelyik kivitel mellett is döntsön végül, elragadó minőségben és megjelenésben készítjük el Önnek, mindezt pénztárcabarát osztott ablak árak kínálásával!

Osztott műanyag ablak? Lehengerlő kínálattal várjuk!


Ahány ház, annyiféle stílus létezik. A Realtherm-nél igyekeztünk mindenkinek a kedvében járni, éppen ezért kínálatunkat úgy alakítottuk ki, hogy bárki részesülhessen belőlük. Az osztott ablak esetében szinte bármilyen elképzelést meg tudunk valósítani, legyen szó a méretről, az ablakok sorolásáról vagy a megjelenésről. Az osztott ablakokat 2 vagy akár 3 rétegű üvegezéssel is el tudjuk látni, valamint opcióktól függően választható hozzájuk RC2-es biztonsági fokozat is. Habár a tagolás tekintetében általában érdemes igazodni az ingatlan arculatához, néha pont ettől lesz valami különleges, mert egyedi elképzelések is kibontakoznak.
Az Optimum osztott műanyag ablak esetében 30, az Elegant és Synego esetében pedig 50 féle ízléses dekorfólia közül találhatjuk meg az igazit. Az elérhető színskálánkat a klasszikus és modern árnyalatok egyaránt jellemzik, de azok is jól járhatnak, akik nem szeretnének lemondani a fa megjelenéséről. Ha a valódi osztott fa ablak Önnek nem kifizetődő a folyamatos karbantartás miatt, akkor már úgy válthat műanyag kivitelre, hogy mindeközben megőrizheti a fa természetes mivoltát a fautánzatú dekorfóliának köszönhetően. Megfizethető osztott ablak árak?

Találja meg személyes kedvencét és legyen Ön is minőségi osztott üveges ablak tulajdonos!


ajánlatkérés

Hasonló cikkek

Blog 1509379343

BIZTONSÁGI ÜVEG KISOKOS

2023.10.12

tovább
Blog 1528371802

Miért nem érdemes „olcsó” műanyag nyílászárót választani?

2023.10.12

tovább
Blog 1525342681

Időtálló megoldás pénztárcabarát kivitelben: bemutatkoznak az Optimum műanyag bejárati ajtók

2023.10.12

tovább
Facebook Instagram Google map Email Phone

Realtherm k.f.t. kérelmezi az Ön beleegyezését az alábbiakban részletezett célokra:

Az Ön és eszközének személyes adatai (ún. süti adatok - például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat) kezelünk az alábbiakban részletezett célokra. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink ilyen célú adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva elutasíthatja a hozzájárulást, vagy a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.

Technikai sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal működését. Anonymizált információkat tartalmaznak.

Analitikai sütik

Szolgáltatásaink javítására szolgál. Google Analytics anonym információkat gyűjt az Ön által látogatott oldalakon