2018. okt. 18

Mutasd az ajtód, megmondom, ki vagy! – kalandozás a színes bejárati ajtók világában

Egyedi otthon színes bejárati ajtóval

Sokat foglalkoztunk már a műanyag bejárati ajtók színével. Elemeztük az alapszíneket és jelentésüket, megnéztük az idei év legtrendibb összeállításait, és inspirációval, tippekkel is szolgáltunk a tökéletes árnyalat kiválasztásához. Közkívánatra, következzen egy újabb cikk a műanyag bejárati ajtók színéről, ezúttal egy kicsit más megközelítésben. 

 

Egy kis történelem 


Amióta ember létezik, azóta ajtó is. Persze nem a mai modern nyílászárókra kell gondolni. Kezdetben hánccsal, bőrrel vagy valamilyen textíliával takarták le a ki-és bejárásra szolgáló nyílásokat. Kinézetének fontossága csak az ókorban kapott hangsúlyt. A különböző díszítések, faragások például kifejezetten presztízs értékkel bírtak. Tehát időszámításunk előtt már igenis számított a design! 

 

Anglia és Írország: a színes ajtók paradicsoma 


A színes ajtó láz vélhetően Írországban kezdődött, a 19. században. Az okát pontosan nem lehet tudni. Egy vicces legenda szerint azért volt szükség az ajtók színesre festésére, hogy – az italt korántsem megvető – ír férfiak még véletlenül se keverjék össze lakásukat a szomszéd házéval. Akármi is az igazság, Dublinban még a mai napig gyakran találkozhatunk ilyen megkapó és figyelemfelkeltő bejárati ajtókkal. Anglia szintén a színes ajtók hazájának tekinthető. Ez valószínűleg azért van, mert egy kis vidámsággal, egyediséggel szeretnék ellensúlyozni a komor téglafalak monotonitását. 

 

színes ajtók Angliában és Írországban

 

Festett fa, vagy fóliás műanyag? 


Mivel a PVC alapú nyílászárók csak a 20. század közepén jelentek meg, az első színes ajtók nyilvánvalóan még fából készültek. A technika fejlődősével azonban egyre jobb és jobb minőségű műanyag bejárati ajtók álltak a vásárlók rendelkezésére. Így a fa helyett – kedvező áruk, kiváló hő- és hangszigetelő képességük miatt – ma már egyre inkább ez az anyag kerül előtérbe.  

Sokan azonban nem tudják, hogy ilyenkor sem kell lemondaniuk az egyedi megjelenéséről. 

Az egyik leggyakrabban használt megoldás a dekorfóliázás. Szenvedélyes vörös, nyugtató zöld vagy modern szürke? Megtalálod kínálatunkban! Ha természetes hatásra vágysz, műanyag bejárati ajtódat el tudjuk készíteni a valódi fára megszólalásig hasonlító kivitelben is. Teljesen egyedi külsőt szeretnél? Az alumínium borítás nem csak extra strapabíró, de bármilyen színben megálmodható. 

 

Milyen ajtót válasszunk festett fa vagy műanyag?


(2354 megtekintés)
vissza
  • a műanyag ablak jó választás
    6 ok amiért a műanyag ablak jó választás
  • műanyag ablak tisztítás
    Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?