2017. nov. 16

Műanyag ablakkal a zajártalom ellen

műanyag ablak zajszigeteléssel

Amikor egy ablak szigetelőképességéről beszélünk, talán először mindenkinek a hőszigetelési paraméterek jutnak eszébe, azonban a hangszigetelés legalább ennyire fontos tényező. Főleg egy nagyvárosi környezetben, ahol tulajdonképpen a nap 24 órájában ki vagyunk téve a zajszennyezésnek. Míg korábban komoly fejtörést okozott a hangszigetelés problémájának orvoslása, ma már rengeteg olyan prémium minőségű hangszigetelő ablak vásárolható meg, melyek hatékonyan fogják fel a nem kívánt hanghatásokat a nyugodt légkör érdekében, mindezt megfizethető áron.

Európa számos országában ismert fogalom, a zajártalom, ahogy ez alól Magyarország sem kivétel. A huzamosabb ideig tartó zaj károsan hat az egészségre – koncentrációképesség csökkenést, alvászavart, rosszabb esetben pedig halláskárosodást is képes előidézni. A zajterhelési határérték 65 decibel, efölötti érték mérése esetén beszélünk zajszennyezésről. Tudományos kutatások szerint a nyugodt, egészséges alváshoz a környezet zajszintjének 25 dB alatt kell lennie. Ennek megfelelően érdemes mérlegelni, ha új hangszigetelt ablak vásárlása előtt áll.

 

Milyen szempontok alapján válasszunk műanyag ablakot, ha a céljaink között elsődlegesen a zajártalom csökkentése is szerepel?

A legújabb műanyag ablakok képesek arra, hogy az üvegszerkezetükkel jelentősen lecsökkentsék a külső zajokat.  Az úgynevezett RW érték az, ami megmutatja, hogy a hangszigetelő ablak milyen mennyiségben képes kivédeni a kívülről érkező zajokat. Értelemszerűen, minél nagyobb ez az RW érték, annál jobb a zajszűrés. Például, ha a külső zajszint 55 dB, és a hangszigetelt ablak hanggátlása 35 dB, akkor 20 dB jut be a lakásba.

Csendes lakóövezetben, 32-35 dB-es hangszigetelést szükséges a műanyag ablaknak biztosítania.
Normál forgalmú út mellett, ez az érték már elérheti 36-39 dB-es értéket is.
Főút mellett, nagy forgalom esetén, repülő és vonatzajt is beleszámítva, már 40dB-nél nagyobb hangszigetelés szükséges.

További 6 érv a műanyag ablakok mellett >>

 

hangszigetelt ablak számos környezeti hatásnak ellenáll

A műanyag ablak számos környezeti hatásnak ellenáll, így a zajszennyezést is képes jelentősen csökkenteni.

 

Felmerül a kérdés, hogy mégis mi az, ami meghatározza egy hangszigetelt ablak képességeit. Három fő tényezőről beszélhetünk ez esetben, melyek hatással vannak a nyílászáró hangszigetelő képességére, ezek pedig a profil tulajdonságai, az üvegezés hangszigetelése, és az illesztések hanggátlása. 

Egy minőségi hangszigetelő ablak profil kiváló üvegezéssel és professzionális beépítéssel már olyan hangszigetelést tud biztosítani, mely garantáltan megállja helyét a nagyvárosokban, főutak mentén is. Ilyen kategóriát képviselnek többek között a Realtherm által is forgalmazott Elegant és Synego hőszigetelő ablak rendszerek, melyek a maguk nemében kiemelkedő képességekkel bírnak.  

A hangszigetelt ablak teljesítményében sokat nyom a latba az is, hogy milyen az üvegezés szerkezete, illetve, milyen kitöltőgáz van az egyes rétegek között.


A hangszigetelt ablak hangszigetelését három tényező befolyásolja:

  1. különböző vastagságú üvegek alkalmazása,
  2. az üvegtáblák közötti távolságok növelése
  3. illetve speciális hang gátló fóliák felhelyezése az üveglapokra.

Az üveglapok közötti távolság két szempontból is lényeges. Egyrészt ezek a terek nem üresek, egy hangszigetelő ablak esetében gázzal töltik fel, ezzel is javítva a szigetelést. Általában argon gázzal töltik fel az üveglapok közti tereket, ugyanis ennek a nemesgáznak a hő-, és hangszigetelő képessége is kedvező. Egy jobb minőségű hangszigetelő ablak üvegszerkezetének kialakításakor az üvegrétegek vastagsága azért is eltérő, mert két különböző vastagságú réteg más-más hangfrekvenciákat tud felfogni.

 

Mit is jelent ez pontosan?

Ha a műanyag ablak 4mm-es üvegtáblával rendelkezik, akkor lehetőségünk van az üvegtábla cserélésére 6-8 vagy akár 10 mm-esre. Második esetben, az üvegtáblák közötti távolságokat növelik, azaz a légréseket: általánosságban 16 mm-es távolságnál változtatható 18-20-22 mm-esre. A hang gátló fólia felhelyezve képes jobb szűrést biztosítani.

 

hangszigetelő ablak a zajszennyezés ellen

A hangszigetelt ablak segíthet, hogy a lakásban eltöltött idő valóban pihentető legyen.

 

Nagy szerepet kapnak a hanggátló fóliák is, melyek nem csupán a hanghatások csökkentéséért felelnek, hanem biztonságosabbá is teszik az ablakot a betörések ellen. 

Az ablakszerkezet végső hangszigetelő képességének kiszámításakor egy úgynevezett C értéket is be kell kalkulálni az Rw érték mellé. Ez egy zajterheléstől függő korrekciós érték, amely -5,-6 dB-es értéket is felvehet. A teljes műanyag nyílászáró szerkezet hanggátló tényezőjét Rw+C képlettel számolhatjuk ki.

A Realtherm műanyag ablakai közül a két legjobb hangszigetelő ablak a „Synego” és az „Elegant” márkanevet viseli, mindkét típus képes akár 46 dB-es hangszigetelésre.
Ha kíváncsi a részletesebb termékleírásokra, akkor weboldalunkon további információkat tudhat meg ezekről a kiváló minőséget képviselő ablakprofilokról. 

 

Hogyan javítható az ablak hangszigetelése?

Sokan szembesülnek a zajártalom problémájával, hiszen ha korábban nem fektettek nagy hangsúlyt a tulajdonosok a megfelelő hangszigetelésre, ez utólag már nehezen korrigálható, gyakran teljes szerkezetcserére van szükség. Van azonban néhány szempont, amit érdemes körbejárni új hangszigetelő ablak vásárlása előtt. A hanggátlásért a nyílászáróknál kb. 65%-ban az üveg a felelős, azonban ott a maradék 35% is. Érdemes ellenőriztetni, hogy megfelelően van-e kalibrálva az ablakszárny, megfelelő-e a vasalat, tömítések, milyen minőségűek az üveglapok. Már az ilyen jellegű hibák kijavítása is sokat segíthet. Akkor érdemes belevágni a cserébe, ha legalább 5-10 dB zajcsökkenést el tudunk érni vele. Ha úgy döntene, teljes körű nyílászárócserébe vágja a fejszéjét, akkor a Realtherm-nél jó helyen jár!

Weboldalunkon további részletes leírásokat találhat az egyes ablakprofilokról, azok műszaki paramétereiről. Garantáljuk, hogy repertoárunkban megtalálja majd az Ön igényeihez, stílusához, elvárásaihoz leginkább illő nyílászárókat. Hiszen termékeink nem csupán a hő-, és hangszigetelés terén nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, hanem megjelenésükkel, stílusukkal is lehengerlőek. A biztonság, strapabíró kialakítás és letisztult modern megjelenés mind-mind az ügyfeleink elégedettségét szolgálják.


Válassza Ön is a minőséget, válassza a nyugodt, csendes éjszakákat!


kAPCSOLATFELVÉTEL

 (2571 megtekintés)
vissza