2018. nov. 01

Mit NE csináljunk új műanyag ablakunkkal

mit nem szabad csináli új ablakunkkal

Megvásároltuk és beépítettük szép, új műanyag ablakunkat, aminek nagyon örülünk. Élettartamuk növelése érdekében azonban nem árt odafigyelnünk egy-két dologra. Karbantartás elmulasztása, „házi buhera”, oda nem illő „pótalkatrészek”, a szerkezet erőltetése… összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. 

 

Helytelen működtetés 


Már az elején sokan követnek el hibát: miután beépítésre került a szerkezet, 24 óráig ne nyisd ki! A védőfóliák közel sem UV állóak, ezért néhány napon belül érdemes eltávolítani őket az ablaktokról. A bukó-nyíló szerkezet átkapcsolását semmiképpen se végezd nyitott állapotban, mert ez hosszútávon tönkreteheti a vasalatot! A vasalat kiakadása akkor is bekövetkezhet, ha túl gyorsan, „erőszakosan” végezzük ezt a műveletet. Szóval csak finoman! Ha azt érezzük, hogy szorul a vasalat, a legrosszabb, amit tehetünk, hogy elkezdjük erőltetni a kilincset. Ez akár komolyabb szerkezeti meghibásodáshoz (és garanciavesztéshez) is vezethet. 

 

használjuk rendeltetésszerűen műanyag ablakainkat

 

Nem megfelelő szigetelőgumi csere 


Még egy jó minőségű műanyag ablaknál is előfordulhat, hogy a tömítőgumi idővel elöregszik. Ez a megfelelő ápolás elmulasztásával még hamarabb bekövetkezik. Ha cserére van szükség, tartózkodjunk az univerzális megoldásoktól. Mindig az adott típushoz illő (megfelelő profilú) gumival helyettesítsük!  

 

Javítás házilag 


Egyre többen esnek neki saját kezűleg nyílászárójuknak, ha hibát észlelnek. Ez még a „megfelelő” google tudással felvértezve is elvetemült ötlet. Beázik az ablak, kattog, akad, a kilincs körbeforog… ha nem akarunk még nagyobb kárt okozni, ezen problémák orvoslását mindig bízzuk szakértő kezekre. Persze van egy-két kivétel. Ha például a kilincs lötyög, a fedőlap elfordítása után, egy csavarhúzó segítségével mi is meg tudjuk szerelni. 

 

műanyag ablak kilincsének a javítása házilag

 

Hibás tisztítás vagy a karbantartás elmulasztása 


A műanyag ablakok tisztítása gyorsan és könnyen elvégezhető, így soha ne hanyagoljuk el. Kerüld a durva szemcsés, vagy savas hatású/szerves tisztítószereket, és az erős súroló eszközöket! A vízelvezető nyílásokra is fordíts figyelmet. Naponta legalább egyszer szellőztess! Évente olajozd meg a mozgó alkatrészeket, és vizsgáld meg, hogy megfelelően működik-e a vasalat, a kilincsek és a fogantyú. 


(440 megtekintés)
vissza
  • a műanyag ablak jó választás
    6 ok amiért a műanyag ablak jó választás
  • műanyag ablak tisztítás
    Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?