2018. nov. 22

Milyen zárat válasszunk műanyag bejárati ajtónkhoz?

zár választás bejárati ajtóhoz

Bejárati ajtónk biztonságossága 70%-ban a megfelelő zárszerkezeten múlik. Nyilván nincs olyan zár, amit ne lehetne feltörni. Azonban nem mindegy, hogy ez mennyi idő alatt történik meg, és milyen zajjal jár. A betörők értik a dolgukat, és azt a lakást fogják maguknak kiszemelni, ami a gyenge zárszerkezetnek köszönhetően könnyű préda. Teljesen mindegy, hogy az fa vagy műanyag bejárati ajtó. 

 

Néhány gondolat az ajtózárak típusairól 


A legegyszerűbb csoportosítás szerint beszélhetünk egy illetve több ponton záródó típusokról. 

Egypontos zárak: a záródás csak egy ponton megy végbe.  

Többpontos zárszerkezetek: ezek már több irányba történő záródást tesznek lehetővé, így – megfelelő minőség esetén – nagyobb fokú betörésvédelmet biztosítanak. Lehetőleg bejárati ajtónál ilyet válasszunk! 

 

különféle ajtózár típusok

 

Mit jelent az, hogy biztonsági zár? 


Felsorolni is nehéz, milyen sok fajta létezik. Ami leginkább közös bennük, hogy általában több ponton záródnak és kiegészítő rudazat mozgatására is képesek. Biztonsági zárról (és ajtóról) alapvetően akkor beszélhetünk, ha az rendelkezik valamilyen MABISZ minősítéssel. Ez alapján különböző fokozatokat lehet megkülönböztetni, a feltörés várható ideje alapján. (I., II. és III. biztonsági kategória) Kizárólag ilyen nyílászáró a megfelelő, ha biztonságban akarjuk tudni értékeinket! Ezek a zárbetétek ellenállnak az olyan gyakran alkalmazott módszereknek, mint a zárfúrás vagy az úgynevezett zárfésülés, mely még a betéten sem hagy semmilyen látható nyomot. 

 

biztonsági zár, a maximális védelem

 

Mire kell még figyelni? 


Az ajtó leemelése előszeretettel alkalmazott praktika a betörők körében. Mindig figyeljünk arra, hogy kiemelés gátló csapokkal is fel legyen szerelve műanyag bejárati ajtónk. 

Nem kell feltétlenül több zárat vásárolni. Elég egy jó minőségű, több ponton záródó műanyag bejárati ajtóval védeni otthonunkat. Persze ha úgy jobban érezzük magunkat, másodlagos, kiegészítő zárakkal is elláthatjuk. Jó megoldás lehet például egy hevederzár felszereltetése. 


(2063 megtekintés)
vissza
  • a műanyag ablak jó választás
    6 ok amiért a műanyag ablak jó választás
  • műanyag ablak tisztítás
    Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?