2018. aug. 22

Milyen az ideális ablak, ha panellakásban élünk?

 fa nyílászárók cseréje panellakásban

Az 1950-es években az egyre növekvő népesség lakhatási problémáira kívántak korszerű megoldást nyújtani a panellakások. A rákövetkező 30 évet nevezhetnénk a nagy panelkorszaknak is. Közel 800 000 ilyen típusú lakás épült meg országszerte. Magyarország lakosságának egyötöd része jelenleg is panelben él. A régi technológiával készülő, elvetemedett és deformálódott fa nyílászárók cseréje így sokakat érint.

 

Következő blogcikkünkkel Nekik szeretnénk segíteni, hogy a lehető legjobb döntést tudják meghozni új nyílászárójuk kiválasztásával kapcsolatosan.

A megfelelő ablak panellakásba… ?

A legtöbb paneltulajdonos a műanyag ablakok beépíttetése mellett dönt. Hogy miért? Mert egy műanyag nyílászáró megfizethető ár mellett nyújt tökéletes megoldást a lakáskorszerűsítés problémájára. Ráadásul karbantartásukkal és tisztításukkal sem kell sokat bíbelődni. Ez azért óriási előny.

 

műanyag nyílászáró tökéletes panellakásba
A műanyag nyílászáró tökéletes választás panellakásba

 

Ha panellakásban élünk, olyan nyílászárót válasszunk, ami…

Jól hangszigetel, kizárja az utca zaját: a zajártalom különösen nagy problémát jelent azok számára, akik társasházban élnek. Az elhaladó autók hangja, vagy akár a szomszédos óvodából áthallatszó gyerekzsivaj mind-mind olyan stresszfaktor, mely hosszú távon akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Panellakás esetében a fenti tényezők miatt érdemes legalább öt légkamrás, három rétegű üvegezéssel ellátott műanyag ablak mellett letenni voksunkat.

 

műanyag nyílászáró jó hangszigetelő képességgel
A nyugodt pihenés érdekében fontos a jó hangszigetelő képesség


Sokan küzdenek a porral is. Ez kiváltképpen igaz földszinti illetve első emeleti lakások esetében, ahol mindezek mellett még értékeink védelme is komoly problémát jelent. Egy magas biztonsági fokozatú műanyag ablak ilyen esetekben elengedhetetlen, ha nem szeretnénk berácsozni ablakunkat.

 

Fontos, hogy „ne az utcára fűtsünk”: a távhőszolgáltatás amúgy sem olcsó mulatság. Így fontos, hogy olyan műanyag ablakunk legyen, ami minimalizálja hőveszteségünket. Nyáron szintén kellemetlen tud lenni, ha feleslegesen használjunk a klímát, mert a korszerűtlen nyílászáró miatt „meg lehet sülni” a lakásban. A megfelelő szélvédelem is lényeges, főleg, ha érzékenyek vagyunk a huzatra.

(4394 megtekintés)
vissza