2018. okt. 25

Mennyi az annyi? A műanyag bejárati ajtó árát befolyásoló tényezők

bejárati ajtó befolyásoló tényezők

1# Minőség  


Ahogyan korábbi cikkünkben már említettük, a gyanúsan olcsó ajánlatok a legtöbb esetben silány minőséget takarnak. Márpedig a műanyag bejárati ajtó olyan fontos szerepet tölt be otthonunk biztonságában, illetve energiahatékonyságában, hogy nem biztos, hogy ezen a területen kellene „hazárdíroznunk”. Persze a magas ár sem jelent automatikusan egyet a prémium minőséggel. Ezért mindig alaposan tanulmányozzuk át a megvásárolandó nyílászáró fontosabb technikai paramétereit. (hangszigetelés, hőszigetelés, biztonsági fokozat …stb.) 

 

2# Méret és kivitel 


Nyilvánvaló, hogy egy nagyobb méretű ajtóban a felhasznált alapanyag is több. Így ez is befolyásolja az árat. Az olyan speciális igények esetén, mint például a kétszárnyas kivitel, szintén plusz költséggel kell számolnod. Az üvegezés vastagsága és típusa, valamint a profilvastagság (= beépítési mélység) szintén meghatározó. Az olyan egyedi design elemek, mint a dekorfólia, a díszpanel vagy az alumínium rátét ugyanúgy áremelő tényezők. 

 

hogyan befolyásolja a műanyag nyílás záró árát a méret

 

3# Hő- és hangszigetelő képesség 


Ugyan kevésbé meghatározó, mint a műanyag ablakok esetében, de ezek is számítanak a választásnál, és az árra is hatást gyakorolnak. A hő nem csak az ablakon, hanem az ajtón is kiszökhet. Az utca vagy a lépcsőház zaja ezen is be tud szűrődni. Passzívházak esetében pedig előírás is szabályozza, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie új nyílászárónknak.  

(Ud < 1W/m2K) 

 

hő és hangszigetelés az ablakok és ajtók esetén

 

4# Felhasznált anyagok 


Itt két dologra gondolhatunk. Egyrészt, hogy fa vagy PVC alapanyagból készült-e termék (a fa általában költségesebb), valamint a felhasznált alkatrészek, szerkezeti elemek anyaga, ami a minőségre is kihatással van. Olcsóbb műanyag bejárati ajtók esetében az is előfordulhat, hogy „kispórolnak” egy-egy elemet, vagy gyengébbre cserélik azt. 

 

5# Biztonsági felszereltség 


Mondanunk sem kell, hogy feltörhetetlen, „betörésbiztos” ajtó nem létezik. A Realtherm-nél vannak olyan biztonsági alapfelszereltségek, melyekért nem kell felárat fizetned, ugyanakkor fokozzák nyílászáród biztonságosságát. Ilyenek a belső, MABISZ minősített rúdzárak, a kettős rögzítésű üvegléc és a kiemelésgátlóval ellátott ajtópántok.  

Feláras funkciók közül is választhatsz, mely extra védelmet biztosít otthonodnak. Rendelj új műanyag bejárati ajtót acélmerevített szendvicspanellel és/vagy ragasztott biztonsági üveggel. 


(2902 megtekintés)
vissza