2022. ápr. 27

Kerek ablak, az egyedi megoldások kedvelőinek

Kerek ablak, az egyedi megoldások kedvelőinek

Otthonunk arculatának kialakításában kétség kívül hatalmas szerep jut a nyílászáróknak, hiszen az ajtók, ablakok megjelenése, letisztultsága, formavilága visszatükrözi azt a stílust, amelyet mi magunk is képviselünk. Az architektúrában a szépség egyik legfőbb pillére a harmónia, miképp az épület összképe kiegyensúlyozottságot sugall, így pedig a nyílászárók kiváltképp fontos összetevők. Az egyedi, kreatív megoldások révén mondhatni végtelen számú lehetőség áll rendelkezésre. A kör alakú ablak csupán egy a megannyi megvalósításból, azonban mi most csak erre helyezzük a hangsúlyt.

A Realtherm segít megvalósítani egyedi elképzeléseit!


Az építészet tulajdonképpen a művészet egy válfaja, s mint ilyen megköveteli a legkiválóbb alapanyagokat a tökéletes végeredmény érdekében. Az egyedi ötletek, különleges, kreatív elképzelések teszik egyedülállóvá otthonunkat, sokszor azonban megelégszünk az átlagos megoldásokkal is, ha nem találjuk meg a várakozásainknak megfelelő dolgokat.

A Realtherm éppen ezért nyújt kivételes lehetőségeket a nyílászárók terén. Az általunk forgalmazott műanyag és alumínium ajtók, valamint ablakok nem csupán minőségükben unikálisak, hanem megjelenésükben is olyan egyéni igényeket kiszolgáló alternatívákat nyújtanak, melyeket máshol nem biztos, hogy megtalálna. Velünk kedve szerint alakíthatja a nyílászárók formavilágát, színét, megjelenését, s mindez elsőrangú funkcionalitással és biztonsággal párosul. A körablak sem lehet kihívás, hiszen világhírű gyártók ablakprofiljai közül válogathat, melyek a lehetőségek végtelen tárházát jelentik. Mindemellett a körablak ár szempontjából sem kedvezőtlen választás.

 

ajánlatkérés

 

Kerek ablak, honnan ered és miért lesz egyre népszerűbb?


Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk kerek ablakokkal családi házak, irodák, iskolák, szociális intézmények, vagy egyéb épületek falain. Persze korábban is jelen volt a körablak az építészetben, de jobbára csak padlástéri helyiségek nyílászárói kaptak kerek formát, de akkor honnan ez az új közkedveltség, amit mostanában tapasztalhatunk?

Egyfelől nagyon fontos tényező a már sokszor említett egyedi stílus és formavilág. A kör alakú ablak ennek jegyében pedig rengeteg potenciált hordoz magában, így népszerűsége megugrott az utóbbi években. Persze ez esetben felmerül a kérdés, hogy ha egyre többen választják ezt a megoldást, akkor mitől marad egyedi. A válasz erre az, hogy egyrészt nem önmagában véve jelent kivételes megoldást a kerek ablak, hanem az összképhez viszonyított megvalósítás. Az összképbe pedig beletartozik az épület minden jellegzetessége, az udvar, a növényzet, a színvilág, tulajdonképpen bármi. Csak rajtunk múlik miképp élünk a lehetőségekkel. Másrészt annak ellenére, hogy egyre felkapottabbak a kerek ablakok, nem fogja mindenki rögtön, vagy egyáltalán lecserélni a jól bevált klasszikus nyílászárókat. Ha kör alakú ablak mellett teszi le a voksát, garantáltan egyedivé teheti otthonát.

Ugyanakkor nem csupán az utcán találkozhatunk körablakokkal, hanem a popkultúrában, filmek, sorozatok világában is. Ezek kétség kívül megragadják az emberek fantáziáját, hiszen rengeteg olyan gyönyörű kivitelezést láthatunk, melyekre azt mondjuk: én is ilyet szeretnék!

Remek példa erre J.R.R. Tolkien ikonikus regényeiből született filmadaptációk, amikor is a Gyűrűk Ura című filmekben a hobbitok rusztikus házait csodaszép kerek üvegablakok díszítik. Mindazonáltal egyfajta történelmi hagyomány is övezi a körablak népszerűségét, hiszen a kastélyokban, templomokban előszeretettel alkalmaztak efféle festői megoldásokat.

kör alakú ablak
A Realtherm kínálatában elérhető ablakformák

A kerek ablak előnyei


Sokan nem bíznak a kör alakú ablak teremtette lehetőségekben, inkább ragaszkodnak a jól bevált szögletes nyílászárókhoz, holott a modern ablak gyártás révén nem jelentkeznek funkcionalitásbeli különbségek. Nézzük meg azonban, hogy mikor és miért érdemes mégis a körablakokat választani.

A leggyakrabban vízpartokon találkozhatunk kerek ablakokkal, és ez nem véletlen. A kerek ablak eredetileg a hajók jellegzetessége volt. Évszázadokon keresztül kisméretű kerek ablakokkal látták el a hajókat, hiszen ezek elegendőek voltak arra, hogy a legénység ki tudjon nézni anélkül, hogy a víz a hajóba jutott volna. A kerek ablakok emellett a hajótest szerkezetét is erősítették. Egy-egy körablakkal ellátott part menti nyaraló, étterem, vagy lakás ezt a hatást és érzést adja vissza.

Bár megvan bennük a régi világ varázsa, a kerek ablakok tökéletesen illeszkednek a kortárs lakásépítészetbe is. A körablak rengeteg természetes fényt biztosít, persze ez a méretétől is függ.

A kerek ablak kreatív technika a szabadtéri tájak gyönyörű keretezésére, amely a virágos kertektől, a zöldellő erdőkön, hófödte hegyeken, vízpartokon keresztül az élénk városképekig mindenhol működik. Mindemellett kiváló módja annak, hogy fényhez és friss levegőhöz jusson olyan helyiségekben, amelyek fala korlátozott méretű és kialakítású, például a padlásterekben.

Persze, ha az előnyökről szót ejtettünk, ne hagyjuk ki a hátrányokat sem. A legfőbb ellenérv általában az, hogy korlátozottak lehetnek a rendelkezésre álló nyitómechanizmusok, alkatrészek, így gyakran mindent egyedileg kell beszerezni. Emellett a körablak ár, ami gyakorta felmerül, mint hátrány.

Mindazonáltal ezek az akadályok nem leküzdhetetlenek. A Realtherm által, mint arról már szó esett, kör alakú ablak megvalósítására is lehetősége nyílik, kihasználva a prémium minőségű ablakprofiljainkat. Ez azt jelenti, hogy minden szükséges eszközt és alkatrészt biztosítunk Önnek, és a későbbiekben sem kell aggódnia efelől. A nyitásmechanizmus terén pedig a közhiedelemmel ellentétben nincsenek jelentős különbségek a klasszikus ablakokhoz képest. Ezen elképzelések oka, hogy sokan úgy tekintenek a kerek ablakokra, mint fix nyílászárók, melyek csak díszként szolgálnak, de funkcionalitásban nem sok hasznuk van. Ez természetesen nem igaz, a körablak is nyitható a klasszikus módon, vagy akár bukóra is állítható.
A körablak ár tekintetében pedig korántsem biztos, hogy rosszabb befektetés, hiszen a körablak ár nagyon sok dolog függvényében változhat, mint a minőség, méret, alapanyag, szigetelőképesség stb.  

A pompás dizájnnak és az átgondolt elhelyezésnek köszönhetően a kör alakú ablak minden helyiség fókuszpontja lehet. Meg fog lepődni a végtelen lehetőségeken, amelyeket a kerek ablakokkal, mint fő dizájnelemekkel megteremthet.

A körablak kialakítható például igényes fémkerettel, így ha szereti a viktoriánus, vagy gótikus művészetet és építészetet, akkor nincs más dolga, mint a Realtherm termékeit választania.

Ezeknek az ablakoknak kis helyigényük van, így a ház minden helyiségébe beilleszthetők. Néhány ötletet is hoztunk Önnek.

 • Fürdőszobák
  Tegye izgalmassá, extravagánssá a fürdőszobáját hatalmas, kerek üvegablakokkal, amelyek közvetlenül a fürdőkád fölött helyezkednek el.
 • Lépcsőházak
  A kerek ablak okos megoldás az energiahatékonyság szempontjából is, ha lépcsőházban helyezi el őket. Napközben sok természetes fény jut olyan helyekre is, ahol egyébként ez nem jellemző.
 • Tetőtér
  A körablak egyszerű és kellemes megoldást jelent kisméretű terekben és helyiségekben, ahol a fal méretéből adódóan korlátozottak a lehetőségek.
 • Nappali
  A nappaliban a kanapé fölött elhelyezett, nagyméretű kerek ablak azt az illúziót kelti, mintha csupán egy karnyújtásnyira lenne a külvilág.
 • Olvasókuckók
  Képzelje el, milyen csodálatos érzés lehet egy hangulatos zugban ülni, egy könyvvel a kezében, egy nagy körablak előtt, ahonnan pompás kilátás nyílik a kertre, a városra, vagy a vízpartra.

A körablakok a műanyag ablak gyártás mondhatni speciálisabb válfaját jelentik, azonban ebből nem következik az, hogy saját, egyedi elképzeléseit ne tudná megvalósítani. A Realtherm által forgalmazott ablakprofilok segítségével tulajdonképpen csak a kreativitása szab határt a lehetőségeknek.

Összességében a körablak ár, funkcionalitás, megjelenés terén is felveszi a versenyt a klasszikus szögletes formákkal operáló nyílászárókkal, sőt sok esetben többet is kaphatunk.

Kerek ablak, vagy más egyedi formavilág? Válassza Ön is a Realtherm-et és valósítsa meg velünk elképzeléseit!


ajánlatkérés

(485 megtekintés)
vissza