menü bezár
vissza a listaoldalra

Jól szigetel az ablakod? A következő tippek segítségével könnyedén kiderítheted!

2023. okt.. 12
Blog 1533730284

Vannak olyan esetek, amikor egyértelmű, hogy nem szigetel megfelelően az ablak. Ha még a maximumra feltekert fűtés mellett is folyamatosan vacog, ha csukott ablaknál is annyira mozog a függöny, mintha a szobában tornádó dúlna, vagy amikor már akkora rés tátong a szerkezet és a fal között, hogy az egész ujját ki tudja dugni a lyukon. Ez gyenge minőségű vagy elöregedett fa illetve műanyag ablaknál ugyanúgy megtörténhet. Na, ilyenkor már nagy a baj, ugyanis nem mindegy milyen az ablak szigetelés. Előállhat az a helyzet is, hogy a probléma (egyelőre) „laikus szemmel”, első blikkre nem érzékelhető. 

 

Egyedi és hatékony nyílászárók a Realtherm Kft. üzeméből!


A következő néhány bekezdésben bemutatjuk Önnek, hogy miért is fontos odafigyelni arra, hogy az ablak szigetelés, vagy tulajdonképpen bármilyen nyílászáró szigetelése a lehető legjobb hatásfokon működjön, illetve szó esik arról is, hogy hogyan vizsgálhatja meg gyorsan és egyszerűen nyílászárói hőszigetelő képességének állapotát. 

Mindezek előtt azonban érdemes szót ejteni arról, hogy a Realtherm Kft. az utóbbi években Magyarország, sőt a szomszédos országok egyik legnépszerűbb nyílászáró gyártó és forgalmazó vállalkozásává vált, hiszen olyan egyedi és kiváló minőségű termékeket állítunk elő nap mint nap, melyek különleges értéket képviselnek, tulajdonképpen országszerte párjukat ritkítják. 

Ennek oka, hogy alapvetően az egyedi és különleges elképzelések megvalósítására specializálódtunk, azaz nem tömegárucikkeket gyártunk, hanem álmokat váltunk valóra. 

Amennyiben Ön is szeretne új nyílászárókat vásárolni otthonába, de nem találja sehol sem azt az ajtót, vagy ablakot, melyet elképzelt, akkor nálunk jó helyen jár. Kérjen tőlünk ajánlatot még ma, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot és kollégáink készségesen állnak a rendelkezésére!


Az optimális energiaháztartás feltételei: Figyeljen oda a nyílászárói állapotára!


Ön kidobna minden hónapban az ablakon több tízezer forintot a fűtési szezonban ahelyett, hogy ezt a pénzt a családjára, vagy épp magára költené? Ugye, hogy nem. Pedig a magyar háztartások jelentős hányadában ez történik, ugyanis az elavult, silány minőségű, vagy részlegesen, esetleg teljesen hiányzó hőszigetelés miatt rengeteg pénzt és energiát pazarolunk el minden évben. 

Az energia árának világpiaci alakulását a saját bőrünkön nap mint nap tapasztalhatjuk, hiszen szeptember óta már a megemelkedett rezsiköltségeket fizetjük, melyben a gázszámla a legszámottevőbb, hiszen ez többszörösére emelkedett az eddigiekhez képest, de a villamosenergia ára is növekedett. 

A hőszigetelés fontosságát ezt megelőzően sem lehetett kétségbe vonni, azonban a rezsiköltségek drasztikus megemelkedése nyomán ez méginkább felértékelődik.

Egy átlagos, hagyományos, (azaz nem közel nulla energiaigényű) családi ház teljes energiaveszteségének legnagyobb hányadáért, azaz kb. 47%-ért, a rosszul hőszigetelő ablakok, silány ablakkeret szigetelés tehetők felelőssé. Szintén nagyon hangsúlyos a falak szigetelőképessége, ugyanis a hőenergia kb. 18%-a távozik itt. A legtöbb fűtési rendszer ugyancsak teret enged az energiaveszteségnek, például a kémények révén, ugyanis ily módon a hőenergia kb. 15%-a távozik. A tető-, illetve a padlószigetelés minőségét sem szabad félvállról venni, ugyanis előbbin keresztül a hőveszteség 11%-a, míg utóbbin a 9%-a történik.    

Mindebből remekül látszik, hogy a megfelelő nyílászáró szigetelés elengedhetetlen. De nézzünk meg még egy érdekes adatot, hogy rávilágítsunk a helyzetre. 

Vessük össze a magyar háztartások jelentős hányadában még ma is használatban lévő, az 1980-as években gyártott fa ablak szigetelés, a jelenlegi standardnak mondható ablak szigetelés, illetve az általunk is forgalmazott SYNEGO műanyag ablak szigetelés fűtőolajban kifejezett hatását az energiafogyasztásra.

A számítások során 25 m2-es ablakfelülettel és 25 éves távlatban kalkuláltunk. A végeredmény egészen döbbenetes, ugyanis a fa ablakprofil esetében a fűtőolajban kifejezett energiafogyasztás 14500 liter, az átlagos ablak szigetelés esetében 7000 liter, míg a SYNEGO műanyag ablak szigetelés esetében 4200 liter. Pénzben kifejezve, a lehető legolcsóbb fűtőolaj árral számolva ez 5.075.000 Ft; 2.450.000 Ft; és 1.470.000 Ft.

Korántsem mindegy tehát, hogy mennyi pénzt költünk a fűtésszámlámra, és ne feledjük, hogy ez csupán az ablakokra vonatkozik, ami az összes hőveszteség 47%-át jelenti. 

A konklúzió tehát az, hogy egy jó minőségű nyílászáró szigetelés révén rengeteg pénzt megtakaríthat. A számításokból egyértelműen látszik, hogy mindenképp érdemes beruházni egy átfogó nyílászárócsere elvégzésére, ugyanis a befektetett pénzösszeg garantáltan megtérül. Nem mellesleg a kiváló ablak szigetelés az ingatlan értékét is növeli az egyre szigorodó energetikai követelményrendszer miatt. Másrészt komfortérzetünkön is sokat javíthat, ha nem kell egész nap a hideg lakásban vacognunk. 

Persze azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a családi ház, lakás, üzlethelyiség stb. fenntartása csak akkor lesz igazán energia-, és költséghatékony, ha a hőszigetelés minden téren megfelelő a pincétől a padlásig.

 

Honnan tudhatjuk, hogy megfelelő-e az ablak szigetelés?


Most, hogy részletesen kiveséztük, hogy mit is jelent a megfelelő nyílászáró szigetelés a mindennapok során, felmerülhet a kérdés, hogy honnan, vagy miképp tudjuk megállapítani azt, hogy az ablak szigetelés megfelel-e az elvárásoknak. 

  • Az egyik legszembetűnőbb dolog ilyen téren a magas gázszámla. Bár ez nem feltétlenül sejteti azt, hogy itt bizony a nyílászáró szigetelés a ludas, hiszen ez alapvetően növekvő tendenciákat mutat, de azért gyanakvásra adhat okot. 
  • Amennyiben él bennünk a gyanú, hogy valami probléma van az üveg, vagy ablakkeret szigetelés működésében, a legegyszerűbb módja, hogy ezt leteszteljük, ha a bevizezett kezünket oda tesszük, ahol a nyílászáró külső és belső illeszkedése találkozik. Ha a szigetelés nem megfelelő, rögtön érezni fogjuk, hogy mozog a levegő. 
  • Az is jó megoldás, ha egy gyertyát rakunk az ablakkeret elé. Persze ezt a tesztet inkább hidegebb, szelesebb időben javasolt elvégezni. A gyertya lángja mindent elárul: ha nyugodt, akkor mi is azok lehetünk, ha pedig mozog, akkor biztos lehet benne, hogy ablak nem zár megfelelően. 
  • Egy egyszerű reklámújság vagy papírpénz is sokat segíthet. Csak helyezzük el a keret és a szárny találkozásánál, és csukjuk rá az ablakot. Ha könnyedén ki tudjuk húzni, akkor bizony probléma van. 
  • A bemutatott módszerek egyszerűen, gyorsan elvégezhetők, azonban, ha inkább professzionális eszközökkel szeretné felmérni a helyzetet, akkor javasolt egy hőkamerás vizsgálat elvégzése. A hőkamera a napjainkban rendelkezésre álló legkorszerűbb és legpontosabb eszköz annak felderítésére, hogy hol találhatók az ablakok és ajtók szigetelésének gyenge pontjai. A hagyományos eszközökkel csupán körülbelül lehet meghatározni, hogy hol vannak rések a szigetelésen, hol vannak olyan hőhidak, melyek megnövelik az energiaveszteség mértékét. A hőkamera segítségével a nyílászárók hőszigetelésének hibáit cm pontossággal fel lehet térképezni, így rögtön kiderül, hogy mi is probléma forrása. Az ajtók, ablakok szigetelésének hibáit a lehető legnagyobb biztonsággal ki lehet szűrni, hiszen a hőkamera által egy precíz hőtérképet kapunk a nyílászáró szigetelőképességéről, a szigetelés hiányosságairól. A méréseknek köszönhetően akár a legeldugottabb repedések, rések, tömítési hibák sem maradnak észrevétlenek.

Sajnos az elégtelen szigetelés problémája akkor is előállhat, ha csupán 4-5 éve került cserére a nyílászáró. A silány minőségű, olcsó termékek hamar tönkremennek. Hiába vásárolt korszerű (vagy annak tűnő) nyílászárót. A hanyag beszerelés vagy a tartósan hibás működtetés szintén gyenge szigetelőképességhez vezethet. 

 

Kiválóan szigetelő ablakok a Realtherm Kft. kínálatában


Az általunk gyártott ablakok alapanyaga minden esetben alumínium, vagy műanyag, és olyan piacvezető gyártók ablakprofiljaival dolgozunk, mint a Deceuninck, vagy a Rehau. Termékeink egytől egyig kiváló hő-, és hangszigetelő képességekkel bírnak, melyet a rendkívül alacsony hőátbocsátási tényező bizonyít. Példának okáért a Rehau Synego ablak passzívház szintű, Uw=0,66 W/m2K értékű hőszigetelése egyedülálló a maga nemében. Viszonyításképp egy standard műanyag ablakprofil  átlagosan Uw=1,36 W/m2K értéket produkál. De a hangszigetelő képességet is érdemes kiemelni, ugyanis az Elegant és Synego ablakaink hangszigetelő képessége eléri a 46 dB-t is. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt hogy a külvilág zajait egyáltalán nem fogja hallani, még forgalmasabb, belvárosi részeken sem.

Termékeink ezen felül rendkívül biztonságosak és strapabíróak. Egyrészt a betörők messziről elkerülik az általunk gyártott nyílászárókat, hiszen már ránézésre tudják, hogy bizony nehéz dolguk lenne, másrészt az időjárás viszontagságainak, fizikai igénybevételnek is remekül ellenállnak a szóban forgó gyártmányok, függetlenül attól, hogy alumínium, vagy műanyag termékekről beszélünk.

És persze nem szabad elmenni szó nélkül a megjelenés és az esztétikum mellett sem, ugyanis termékeink kiválóan ötvözik az igényes, letisztult, egyedi, különleges megjelenést a funkcionalitással, így nem szükséges egyik szempontról sem lemondania a másik javára. 

 

Cserélje le elavult nyílászáróit, kérjen tőlünk ajánlatot még ma!


Összességében elmondható tehát, hogy amennyiben azt érzékeli, hogy felcsavart fűtés mellett is fázik, netán mozog a függöny, akkor nagy valószínűséggel elavult az ablak szigetelés és átfogó cserére szorul. Az esetek túlnyomó többségében a helyzet, de az is előfordulhat, hogy a homlokzati, aljzat, vagy tetőtéri szigeteléssel van a probléma. Hogy megbizonyosodjunk a gyanúról érdemes néhány egyszerű tesztet elvégezni, és ellenőrizni, hogy valóban az ablakkeret, vagy ablaküveg szigetelés terén van a probléma forrása. 

Ha nyílászárója már szinte teljesen feladta a szolgálatot, itt az ideje, hogy cselekedjen! Cserélje le vadonatúj, prémium minőségű és szupertartós Realtherm műanyag ablakokra elavult és rosszul szigetelő nyílászáróit. Ezáltal nem csupán rengeteg pénzt takaríthat meg, de a környezetvédelem érdekében is cselekedhet, hiszen jóval kevesebb energiára lesz szüksége a lakás felfűtéséhez.  



AJÁNLATKÉRÉS

 

Hasonló cikkek

Blog 1533729213

4+1 érv az Elegant műanyag ablakok mellett

2023.10.12

tovább
Blog 1666945501

Hangszigetelt bejárati ajtó esztétikus kivitelben

2023.10.12

tovább
Blog 1639585293

Akadálymentes bejárati ajtók

2023.10.12

tovább
Facebook Instagram Google map Email Phone

Realtherm k.f.t. kérelmezi az Ön beleegyezését az alábbiakban részletezett célokra:

Az Ön és eszközének személyes adatai (ún. süti adatok - például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat) kezelünk az alábbiakban részletezett célokra. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink ilyen célú adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva elutasíthatja a hozzájárulást, vagy a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.

Technikai sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal működését. Anonymizált információkat tartalmaznak.

Analitikai sütik

Szolgáltatásaink javítására szolgál. Google Analytics anonym információkat gyűjt az Ön által látogatott oldalakon