2023. márc. 17

Íves ablak gyártás, különleges boltíves ablakok

boltíves ablak ár otthonához kalkulálva

A boltíves ablakok már az ókori Róma építészetében is elterjedt megoldásnak számítottak, hiszen szerkezeti integritást és szépséget biztosítottak a magas, grandiózus épületeknek, gondoljunk csak a Colosseumra. Később ezek a reneszánsz korra ismét reflektorfénybe kerültek és előszeretettel alkalmazták neves építészek, Firenzétől Mátyás király palotájáig. Noha ma már az épületszerkezet nem igényli a lekerekített tetejű ablakok használatát, mégis sokan választják otthonuk díszeként ezt a dizájnt, hiszen továbbra is lenyűgöző megoldások alapjául szolgál. 

 

Maradjon egyedi!


Ablakok tulajdonképpen rengeteg féle formában kaphatók, vagy készíttethetők, illetve igény szerint méretre szabhatók. A legtöbben ugyanakkor a szabványos méretű és alakú nyílászárókat választják, azaz a téglalap vagy négyzet formát, mivel ez viszonylag kényelmes, gyors és valamivel olcsóbb megoldás. Egy íves műanyag ablak árak szempontjából ugyanis némiképp drágább lehet a gyártási folyamatok függvényében.

Ugyanakkor, ha különleges és egyedi megvalósításra törekszik, érdemes lehet kicsit nyitottabban tervezni és olyan struktúrákat alkotni, melyek kiemelkednek környezetükből, egyediségükkel felhívják magukra a figyelmet. Sokszor már az is elég, ha az ember következetesen egy konkrét stílushoz ragaszkodik és fokozatosan valósítja meg elképzeléseit ezen belül.

Otthonunk megjelenése igen sokat elárul rólunk, és arról, hogy kik is vagyunk, mit képviselünk a világban. Éppen ezért fontos az eredetiség. Egy-egy félköríves ablak kivételesen egyedi megjelenést kölcsönözhet otthonának.

 

Íves ablak gyártása a Realtherm Kft. üzemében is

A Realtherm Kft.-nél a szabványos méretű és formájú ablakok gyártása mellett elsősorban az egyedi ötletek megvalósítására specializálódtunk. A páratlan minőségű alapanyagoknak, különleges gyártási technológiánknak, és szaktudásunkak  köszönhetően üzemünkben elkészítjük Önnek a tökéletes ablakot, vagy épp ajtót, melyet megálmodott otthonába. Ez alól természetesen az íves műanyag ablak gyártása sem kivétel. 

Mivel az íves ablakok az ókori Róma mediterrán stílusára emlékeztetnek, gyakran használják őket más, régmúltat idéző, hagyományos építészeti mintákban. Az íves ablak azonban szinte bármilyen más stílusú otthonban jól használható, hiszen fókuszpontot teremt, lágyítja a kemény szögletes formákat. Jól működik más íves formákkal is, akár körablakokkal, de nyeregtetővel és oszlopokkal is remekül festenek.

 

Alkalmazási lehetőségek


A boltíves ablak használata bevett gyakorlat olyan épületeken, ahol a fal síkja nincs teljesen egy vonalban, hanem vannak az épületbe süllyedő, vagy kiemelkedő szakaszok, esetleg oszlopokkal szegélyezett részek, ugyanis így méginkább látványosabbá tehetjük ezeket. Ettől függetlenül az íves ablakok bátran alkalmazhatók magasabb és alacsonyabb homlokzatokon is, ugyanis segítenek a helyiségeket minél több természetes fénnyel megtölteni, kívülről pedig pazar látványt nyújtanak, legyen szó egyetlen íves ablakról vagy egy hagyományos téglalap alakú ablakon ülő félkörről.

Íves ablak gyártás, boltíves ablak elegáns és modern kivitelben
Egy-egy félköríves ablak könnyedén feldobhatja a klasszikus formákat is.

 

Népszerű félköríves ablak stílusok


Az íves ablakok között is számos stílus közül válogathatunk, mérettől és összetételtől függően – egy boltíves ablak készíthető egyetlen profilból, vagy létrehozható több különböző ablak kombinálásával – mindenféle módon beillesztheti ezt a formát otthonába. Íme néhány ötlet a kezdéshez:

 

Palladio íves ablak

A Palladio ablak, vagy más néven velencei stílusú ablak egy igazán impozáns nyílászáró. Ez a típusú, nagyméretű háromrészes íves ablak a 16. századi Andrea Palladio olasz építész védjegye volt, mely mai napig lenyűgözi az embereket és előszeretettel alkalmazzák modern épületeken is. A háromfele osztott ablak egy nagyobb íves középső részből áll, amelyet két keskenyebb, rövidebb, négyzet alakú rész szegélyez.

 

Lunette félköríves ablak

A lunette egy francia nyelvű kifejezés, mely az architektúrában egy íves nyílást jelöl a falszerkezetben, ahol általában a bejárati ajtó, vagy egy kifejezetten magas ablak kap helyet. A lunette-ben elhelyezett félköríves ablak félholdas ablaknak néven is ismert. A bejárati ajtó felett ilyen esetekben tulajdonképpen a félköríves ablak jelenti az egyetlen praktikus és egyben esztétikus megoldást. 

 

Szóló boltíves ablak

A római kori architektúra a mai napig rengeteg ihlettel szolgál az építészeknek. A rómaiak szerették a hatalmas, lekerekített formákat. Ezt a stílust ma is sokan alkalmazzák, hogy otthonuk, vagy üzlethelyiségük, nyaralójuk magasabbnak és pompásabbnak tűnjön. Egy-egy boltíves ablak pontosan ezt a hatást érheti el a magas belmagasságú vagy kétszintes, lejtős tetővonalakkal rendelkező otthonokban, építészeti stílustól függetlenül.

 

Szabványformán ülő félköríves ablak

Gyakori megoldás, hogy a szabványos alakú nyílászárókat egy-egy félköríves ablak ráhelyezésével dobják fel a tervezők, lakberendezők. Ez egy viszonylag egyszerű módja annak, hogy több természetes fényt engedjünk be az otthonunkba és látványosabbá tegyük annak megjelenését. 

 

Hol helyezhető el boltíves ablak?

Erre a kérdésre a válasz egészen egyszerű: bárhol. Egy boltív drámai megjelenést kölcsönözhet egy kétszintes nappalinak, vagy elbűvölő kiegészítője lehet fürdőszobájának. Ennek ellenére vannak bizonyos helyek, ahol méginkább érzékelhető az íves ablak hatása, mint például az alacsony mennyezetű helyiségekben, tetőtérben vagy félszintes emeleten, mivel a boltív maximalizálja a természetes fényt azáltal, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a rendelkezésre álló falfelületből.

 

Íves ablak készítése a Realtherm Kft.-vel


Persze az itt bemutatott néhány példa mindössze csepp a tengerben, hiszen a megvalósításnak csak a képzelet szabhat határt, rengeteg más egyéb módja is van az íves ablakokban rejlő potenciál kihasználásának.

Bármely megoldás mellett is teszi le a voksát, a Realtherm Kft.-re és termékeire mindig számíthat. Ha eddig nem tudta, hogy hol tudná sajátos elképzelései alapján megálmodott ablakait elkészíttetni, akkor nem kell tovább keresgélnie! A Realtherm Kft.-nél kivételes módon ötvözzük a megjelenést és a funkcionalitást, úgy mint a hő-, és hangszigetelő képességet, biztonságot, valamint az időtállóságot. Ráadásul igen kedvező boltíves műanyag ablak árak mellett kínálunk valódi minőséget.

Ha már van konkrét elképzelése, netán a boltíves ablak ár érdekli, akkor nincs is más dolga, mint árajánlatot kérni tőlünk! Ha viszont még nem tudja, hogy mire is vágyik pontosan, nézze meg katalógusainkat, ahonnan inspirálódhat!

 

Hallott már a Biophilia vagy a Boho stílusról?


A természetességre törekvés mindig is jelen volt az építészet egyes szegmenseiben, számos stílus létezik, melyek ezt a szempontot helyezik előtérbe. Példának okáért érdemes megemlíteni a Biophilia vagy a Boho stílust, ahol a boltíves ablak igen gyakori elem. 

A Biophilia arra összpontosít, hogy a természet elemeit valamilyen úton-módon az épített környezetbe hozza a természetes formákon, színvilágon, fény-árnyék játékon és egyebeken keresztül. A Boho a természetes anyagok és formák elhelyezésére helyezi a hangsúlyt, hogy gazdag textúrájú környezetet hozzon létre, amely összetett és dinamikus, akár egy jelenet magából a természetből. A lekerekített ablakok mindkét megközelítéshez illeszkednek. Formájuk elszakadást jelent az ember alkotta világ egyenes vonalaitól, funkciójuk pedig a természetes fény beeresztését és a szabadba nyíló kilátást szolgálja. Az íves ablak a tökéletes módja annak, hogy a szemnek kellemes kontrasztot hozzunk létre.

A boltíves ablak ár szempontjából talán először kedvezőtlenebb választásnak tűnhet a hagyományos formákkal szemben, de garantáljuk Önnek, hogy a megjelenés mindenért kárpótolni fogja. 


(78 megtekintés)
vissza