2017. márc. 13

Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?

műanyag ablak tisztítás

Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?

 

 Minden műanyag ablakkal rendelkező személy számára fontos, hogy tudja, hogyan tarthatja tisztán műanyag ablakait azok állapotának megőrzése mellett. Ezt a témát illetően gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

 

FIGYELEM!

A műanyag ablakok tisztításakor elsődleges szabály, hogy: az ablak nyitott állapotában tilos a kilincset a bukó-és a nyíló állás között átváltani, mivel az a műanyag ablak vasalatának meghibásodásához vezethet!

 

műanyag ablak kilincsek állásai

Műanyag ablak: A kilincsek állásai

 

 1. A műanyag ablakok profilján egy védőfólia található, amely a profil felületét védi a szállítás és a beszerelés során. A vakolást és a beépítést követően érdemes ezt a fóliát minél hamarabb eltávolítani, ugyanis napfény hatására erősen rásimul a profilra, és nehezebben eltávolíthatóvá válik;

 2. Műanyag ablakainkat csakis kizárólag semleges mosószerrel tisztítsuk puha textíliában felitatva;

 3. Makacsabb szennyeződések esetén se vigyünk fel a műanyag ablakokra szerves oldószert, mivel roncsolhatjuk vele a műanyagot!

 4. A nehezen eltávolítható szennyeződések eltávolítására használjunk alkoholt, vagy alkoholos bázisú tisztítószert.

 5. Ne használjunk durva, érdes felületű tisztítóeszközöket a műanyag ablakok tisztítására, mivel azt megkarcolhatjuk, a karcolásokba pedig könnyen beleülhet később a levegőben szálló por.

 6. Az ablakokat rendszeresen tisztítsuk meg, mivel a levegőben szálló kátrány, pollen, vagy fémrészecskék az erős napsugárzás hatására belesülhetnek az ablaküvegbe;

 7. A műanyag ablak tisztogatásakor kiemelt figyelmet kell szentelnünk a vízelvezető nyílások áttekintésének. Amennyiben ide szennyeződés került, úgy azt el kell távolítanunk puha törlőronggyal, hogy megőrizzük az ablak vízállóságát.

 8. A 60%-ot meghaladó relatív páratartalom kiváló táptalajt biztosít a penész kialakulásának, ezt megelőzendő szellőztessünk rendszeresen! 

 9. Évente legalább egyszer vizsgáljuk meg a műanyag ablak vasalatait, és olajozzuk át annak egymáson elmozduló részeit az opcionális működés megőrzése érdekében.

 10. Időközönként érdemes megvizsgálni a kilincseket, és a fogantyúkat, - majd kilazulás esetén- a rögzítés alatti tető felemelésével szabaddá tenni őket a kilazult részek meghúzásához.

 11. Lakásfelújítások esetén kiemelt figyelemmel óvja a műanyag ablakokat, a mész, vagy a habarcs ugyanis a vasalatokba kerülve megszilárdulhat, aminek következtében az ablak többé nem fog megfelelően záródni.

 

(2933 megtekintés)
vissza