2023. jan. 06

Hány légkamrás legyen az ablak?

Hány légkamrás legyen az ablak?

Azzal mindenki tisztában van, hogy az ablakoknak rendkívül fontos szerepük van az energiatakarékosságban, hiszen megfelelő minőségű hőszigeteléssel kedvezően befolyásolhatjuk a fűtésszámlánkat. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a szigetelőképességet tekintve milyen szerepe van az ablakokban található úgynevezett légkamráknak, vagy, hogy hány légkamra lehet az ideális a lehető legjobb hő-, illetve hangszigetelés biztosításához. 

 

Fontos szempontok az ablak légkamra számát illetően


A műanyag ablakok szárny-, és tokprofilja több légkamrából álló szerkezet, mely  kamrák javítják az ablakprofil egészének hő-, és hangszigetelését, valamint stabilitását, ugyanis az ablak légkamra levegővel van töltve, mellyel jelentősen csökkenthetjük a hőátbocsátási tényezőt. Manapság az öt légkamrás ablakprofilok a legelterjedtebbek, de találkozhatunk akár három, négy, hat, vagy hét légkamrás profillal is. Az öt alatti ablak légkamra napjainkban már kissé elavultnak számít.

Ha Ön is lakásfelújítás, ablakcsere előtt áll, de nem tudja, hogy mi alapján válassza ki az új nyílászárókat, akkor a légkamrák száma iránymutatást adhat és segítheti a döntés meghozatalát. Persze az ablak légkamrák száma még kevés információ ahhoz, hogy jól válasszon, de kiindulópontként remekül alkalmazható. 

Ha biztosra akar menni az ideálisan hőszigetelt ablak kiválasztásában, akkor kérje a profik segítségét! 

Forduljon bizalommal Ön is a Realtherm Kft.-hez, hiszen rendkívül sokszínű és minőségi termékkínálatunk mellett segítséget, tanácsokat is nyújtunk ügyfeleinknek, hogy a befektetett pénzük garantáltan megtérüljön. 

ablak légkamrák száma, mennyire van szükség
Egy jól hőszigetelt ablak legalább öt légkamrából áll. Az ablak légkamrák száma azonban csak egy bizonyos pontig növelhető.

 

Mit árul el az ablak légkamrák száma?


Egy bizonyos pontig, minél több légkamrával rendelkezik egy ablak, annál hatékonyabb a hőtartó képessége, viszont fontos szempont, hogy a légkamrák számának növelése a beépítési mélység, vagyis ablakprofil vastagságának növekedését is magával vonja, így ezt mindenképp számításba kell venni.  Egy öt légkamrás ablak általában 70 mm vastag, míg egy 6 légkamrás ablakot minimum 80 mm profilvastagságtól érdemes egyáltalán szemügyre venni. Ennek fényében minden ablak légkamra számát csak addig éri meg növelni, amíg garantálható a megfelelő  profilvastagság is a falvastagság jelentős elvékonyítása nélkül. 

Egyes gyártók, a megtévesztés érdekében 70 mm-es profilvastagságba akár 6-7 légkamrát is besűrítenek, amellyel a magas minőség és a kedvező árak látszatát keltik, azonban az ilyen ablakok csak pénzkidobást eredményeznek, megfelelő szigetelést nem. Az ablak légkamrák száma csak a profilvastagsággal együtt ad valódi útmutatást.  

 

(1225 megtekintés)
vissza