menü bezár
vissza a listaoldalra

Hangszigetelt ablak a zajártalom ellen

2023. okt.. 12
Blog 1509438892

Minden ember számára az otthon jelenti azt a helyet, ahol egy kimerítő nap után végre kicsit letehetjük a világ gondjait, és új energiával töltődhetünk fel a holnap kihívásai előtt. Ahhoz azonban, hogy ez teljesülni tudjon, olyan közeget kell teremtsünk a négy fal között, ami nem csak élhető, de a zavartalan pihenés élményét hozza el nekünk. A Realtherm-nél hisszük, hogy a nyílászárók korszerűsítésével igenis sokat tehetünk azért, hogy ez feltétel nélkül teljesülni tudjon. Éppen ezért kínálatunkban hangszigetelt ablakok garmadával várjuk!


Elege van a zajártalomból? Döntsön a hangszigetelt ablak mellett!


Kérjen tőlünk ajánlatot!

 

 

Tényleg ilyen fontos lehet a nyílászárók korszerűsítése és egy hőszigetelt és hanggátló ablak beszerzése?

Elég csak egy átlagos családi ház rezsiköltségét megnézni ahhoz, hogy lássuk, hogy a legtöbb számla a fűtési szezonban keletkezik a nem megfelelő szigetelés végett. A jelenlegi energiaárak mellett tehát nem meglepő, hogy mindenki szeretne valahogy csökkenteni a költségein. Habár otthonunk korszerűsítésére számos módszer áll rendelkezésre, a mai gazdasági helyzetben sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy kompletten leszigetelje a teljes épületet – beleértve a tetőt, a födémeket, falakat stb. Természetesen hosszú távon ez a lépés is mindenképpen kifizetődő lenne, de elsőre már akár a nyílászárók cseréjével is elősegíthetjük a megtakarítást.

Amikor tehát egy ablak szigetelőképességéről beszélünk, talán először mindenkinek a hőszigetelési paraméterek jutnak eszébe, azonban a hangszigetelés legalább ennyire fontos tényező. Főleg egy nagyvárosi környezetben, ahol tulajdonképpen a nap 24 órájában ki vagyunk téve a zajszennyezésnek. Míg korábban komoly fejtörést okozott a hangszigetelés problémájának orvoslása, ma már rengeteg olyan prémium minőségű hangszigetelő ablak vásárolható meg, melyek hatékonyan fogják fel a nem kívánt hanghatásokat a nyugodt légkör érdekében, mindezt megfizethető áron.

Európa számos országában ismert fogalom, a zajártalom, ahogy ez alól Magyarország sem kivétel. A huzamosabb ideig tartó zaj károsan hat az egészségre – koncentrációképesség csökkenést, alvászavart, rosszabb esetben pedig halláskárosodást is képes előidézni. A zajterhelési határérték 65 decibel, efölötti érték mérése esetén beszélünk zajszennyezésről. Tudományos kutatások szerint a nyugodt, egészséges alváshoz a környezet zajszintjének 25 dB alatt kell lennie. Ennek megfelelően érdemes mérlegelni, ha új hangszigetelt ablak vásárlása előtt áll.

 

Teremtsen klasszisokkal jobb életminőséget otthonában a hangszigetelő ablak választásával!

Talán meglepő tény, de régebben a nyílászáró profilrendszerek gyártása során szinte fel sem merült a hő-vagy éppen hangszigetelésre való törekvés. Egyrészt nem voltak még ennyire városiasak a körülmények, kevesebb autó volt az utakon, nem jártak annyit a repülők vagy nem fúrt-faragott állandóan a szomszéd. Másrészt pedig korábban egészen más típusú családi házak, társasházak épültek. Az elmúlt évtizedben azonban a megfelelően szigetelt ablak és ajtó gyártás a kultuszát éli, hiszen a megnövekedett életszínvonal felszínre hozta a zavartalan pihenés iránti igényt is.

Manapság már rengeteg féle hangszigetelő ablak létezik, és a gyártók szinte egymással versengenek a vásárlók kegyeiért. Jó, ha tudjuk azonban, hogy már általában akkor is pihentebben ébredhetünk reggel, ha nem kifejezetten hangszigetelő ablak kerül beépítésre az otthonunkba. A műanyag nyílászárók például már önmagukban véve is elég jól teljesítenek, és életkörülménytől függően, egyes esetekben még elégségesnek is bizonyulhatnak egy csendesebb környéken. A kifejezetten hangszigetelés nélküli profilok mellett tehát habár beszűrődhet némi zaj, de közel sem annyi, mint mondjuk egy elavult nyílászáró mögött élve. Egy ilyen sztenderd kivitelt pedig tovább lehet fokozni egyre magasabb hangszigetelési faktorokkal, az alapján, hogy éppen mire van igénye az embernek. 

hangszigetelő ablak, zajvédő ablak elérhető áron
Realtherm ablakok: gondozásmentes felület, zajszűrő megoldások, megfizethető hangszigetelt ablak ár


Egy átlag hőszigetelt ablak nagyjából 30 dB hanggátlással bír. De mire is elég ez? Nézzük a számokat!

A zaj szintjét különféle tartományokba soroljuk az alapján, hogy mennyire elviselhetőek vagy éppen zavaróak. Ennek a számbeli értéke pedig a decibel (dB).

  • Az emberi légzés 10 dB, a falevelek susogása és a fülünkbe célzott halk suttogás nagyjából 20 dB értéket képvisel. Ezek a halk vagy másnéven gyenge tartományba esnek.
  • A konyhai eszközök, kiváltképp egy hűtő vagy fagyasztó is maximum 30 dB zajt bocsátanak ki magukból, az emberi beszéd pedig 50 dB körül van, ami még a normál tartományba esik.
  • Hangos vagy kellemetlen tartományról akkor beszélhetünk, ha gépjárművek haladnak el mellettünk nagyjából 60 dB zajjal, a gyerekek hangosan hallgatják a zenét a másik szobában, vagy valaki kiabál a közvetlen közelünkben.
  • A nagyon hangos tartományba általában akkor lépünk bele, ha alkalomadtán ellátogatunk egy koncertre, ahol akár 100 dB-el is szólhat a zene, de egy helikopter hangja is hasonló értéket produkál.
  • A fájdalomküszöb, avagy ahol a már káros tartomány életbe lép, az pedig 140 dB-nél jelentkezik. Ilyen lehet a vadászgépek zaja, a mentő szirénája és a tűzijáték is.

A nyílászárók hanggátlási értékei ma már szerencsére nagyon eredményesen tornázhatók fel a kívánt szintre. Például egy ígéretes alapanyagból készült ablakkerettel, megfelelő vastagságú és rétegszámú üvegezéssel, kiváló tömítettséggel, ideális számú légkamrával, vagy épp hanggátló fóliák felhelyezésével – amelyeket a Realtherm műanyag nyílászáró rendszerei is képviselnek.

 

Hol állja meg a helyét a zajvédő ablak?

A hangszigetelt ablak gyakorlatilag bárhol jó szolgálatot tesz, ahol kifejezett igényünk van a zajszennyezés minimálisra csökkentésére. Egy minőségi hangszigetelő ablak profil kiváló üvegezéssel és professzionális beépítéssel már olyan hangszigetelést tud biztosítani, mely garantáltan megállja helyét a nagyvárosokban, főutak mentén is. Ilyen kategóriát képviselnek többek között a Realtherm által is forgalmazott Elegant és Synego hőszigetelő ablak rendszerek, melyek a maguk nemében kiemelkedő képességekkel bírnak.

 

Megfizethető a hangszigetelt ablak ár?

A hangszigetelt ablak ár elég nagy változatosságot mutathat, tekintve, hogy rengeteg gyártó kínálja a termékeit. Mindemellett pedig nagyon sokat számít az, hogy milyen hanggátló faktorokkal kívánjuk felvértezni a nyílászárókat. Azt lehet mondani, hogy az esetek döntő többségében emiatt inkább már egyedi gyártású termékekről beszélhetünk. Számít például, hogy melyik modellre esik a választásunk, hány mm vastag üvegezéssel és milyen rétegszámmal kérjük, hány légkamra lesz beépítve az ablaktokba, ablakszárnyba stb. A Realtherm-nél különös gondot fordítottunk arra, hogy az általunk kínált nyílászárókat egy átlag felhasználó is meg tudja fizetni, így egy egyszeri beruházással is igen nagy lépést tehet egy jobb életminőség reményében!

 

A hangszigetelt ablak árak érdeklik?

 

KÉRJEN TŐLÜNK AJÁNLATOT!

 

 

Milyen szempontok alapján válasszunk műanyag ablakot, ha a céljaink között elsődlegesen a zajártalom csökkentése is szerepel?

Hangszigetelt ablak, zajvédő ablak!

A legújabb műanyag ablakok képesek arra, hogy az üvegszerkezetükkel jelentősen lecsökkentsék a külső zajokat.  Az úgynevezett RW érték az, ami megmutatja, hogy a hangszigetelő ablak milyen mennyiségben képes kivédeni a kívülről érkező zajokat. Értelemszerűen, minél nagyobb ez az RW érték, annál jobb a zajszűrés. Például, ha a külső zajszint 55 dB, és a hangszigetelt ablak hanggátlása 35 dB, akkor 20 dB jut be a lakásba.

Ön például hányszor ébredt már fel éjszaka arra, hogy megállás nélkül ugat kint a kutya, vagy valaki nyomja a dudát a ház előtt? Ezek a hanghatások még éppen a normál (olykor a kevésbé zavaró) tartományba sorolhatók, de amikor egyébként is elcsendesül a város, akkor valahogy még zavaróbbnak tűnhetnek.

Csendes lakóövezetben, 32-35 dB-es hangszigetelést szükséges a műanyag ablaknak biztosítania.
Normál forgalmú út mellett, ez az érték már elérheti 36-39 dB-es értéket is.
Főút mellett, nagy forgalom esetén, repülő és vonatzajt is beleszámítva, már 40dB-nél nagyobb hangszigetelés szükséges.

További 6 érv a műanyag ablakok mellett >>

 

hangszigetelt ablak számos környezeti hatásnak ellenáll

A műanyag ablak számos környezeti hatásnak ellenáll, így a zajszennyezést is képes jelentősen csökkenteni.

 

Felmerül a kérdés, hogy mégis mi az, ami meghatározza egy hangszigetelt ablak képességeit. Három fő tényezőről beszélhetünk ez esetben, melyek hatással vannak a nyílászáró hangszigetelő képességére, ezek pedig a profil tulajdonságai, az üvegezés hangszigetelése, és az illesztések hanggátlása. 

Egy minőségi hangszigetelő ablak profil kiváló üvegezéssel és professzionális beépítéssel már olyan hangszigetelést tud biztosítani, mely garantáltan megállja helyét a nagyvárosokban, főutak mentén is. Ilyen kategóriát képviselnek többek között a Realtherm által is forgalmazott Elegant és Synego hőszigetelő ablak rendszerek, melyek a maguk nemében kiemelkedő képességekkel bírnak.  

A hangszigetelt ablak teljesítményében sokat nyom a latba az is, hogy milyen az üvegezés szerkezete, illetve, milyen kitöltőgáz van az egyes rétegek között.


A hangszigetelt ablak hangszigetelését három tényező befolyásolja:

  1. különböző vastagságú üvegek alkalmazása,
  2. az üvegtáblák közötti távolságok növelése
  3. illetve speciális hang gátló fóliák felhelyezése az üveglapokra.

Az üveglapok közötti távolság két szempontból is lényeges. Egyrészt ezek a terek nem üresek, egy hangszigetelő ablak esetében gázzal töltik fel, ezzel is javítva a szigetelést. Általában argon gázzal töltik fel az üveglapok közti tereket, ugyanis ennek a nemesgáznak a hő-, és hangszigetelő képessége is kedvező. Egy jobb minőségű hangszigetelő ablak üvegszerkezetének kialakításakor az üvegrétegek vastagsága azért is eltérő, mert két különböző vastagságú réteg más-más hangfrekvenciákat tud felfogni.

 

Mit is jelent ez pontosan a műanyag ablak hangszigetelés esetén?

Ha a műanyag ablak 4mm-es üvegtáblával rendelkezik, akkor lehetőségünk van az üvegtábla cserélésére 6-8 vagy akár 10 mm-esre. Második esetben, az üvegtáblák közötti távolságokat növelik, azaz a légréseket: általánosságban 16 mm-es távolságnál változtatható 18-20-22 mm-esre. A hang gátló fólia felhelyezve képes jobb szűrést biztosítani.

 

hangszigetelő ablak a zajszennyezés ellen

A hangszigetelt ablak segíthet, hogy a lakásban eltöltött idő valóban pihentető legyen.

 

Nagy szerepet kapnak a hanggátló fóliák is, melyek nem csupán a hanghatások csökkentéséért felelnek, hanem biztonságosabbá is teszik az ablakot a betörések ellen. 

Az ablakszerkezet végső hangszigetelő képességének kiszámításakor egy úgynevezett C értéket is be kell kalkulálni az Rw érték mellé. Ez egy zajterheléstől függő korrekciós érték, amely -5,-6 dB-es értéket is felvehet. A teljes műanyag nyílászáró szerkezet hanggátló tényezőjét Rw+C képlettel számolhatjuk ki.

A Realtherm műanyag ablakai közül a két legjobb hangszigetelő ablak a „Synego” és az „Elegant” márkanevet viseli, mindkét típus képes akár 46 dB-es hangszigetelésre.
Ha kíváncsi a részletesebb termékleírásokra, akkor weboldalunkon további információkat tudhat meg ezekről a kiváló minőséget képviselő ablakprofilokról. 

 

Hogyan javítható az ablak hangszigetelése? Extra hangszigetelt ablak!

Sokan szembesülnek a zajártalom problémájával, hiszen ha korábban nem fektettek nagy hangsúlyt a tulajdonosok a megfelelő hangszigetelésre, ez utólag már nehezen korrigálható, gyakran teljes szerkezetcserére van szükség. Ilyenkor néhány ember beletörődik a helyzetbe és beéri a meglévő nyílászárókkal, egy másik tábor leginkább „házon belül” próbálja kiügyeskedni a dolgot, az előrelátók viszont inkább új hangszigetelt ablak beépítésén kezdenek el gondolkodni. Vannak például olyan gyártók, akik az általuk kínált árnyékolókat hangszigetelt redőny néven forgalmazzák. Amennyiben jó minőséget sikerül kifognunk, és a redőnylécek egymáshoz szorosan tudnak illeszkedni, akkor logikussá válhat, hogy növelhető a hanggátlási érték. Bár nyerhetünk egy pár dB előnyt, ez még közel sem nevezhető annyira jónak, mint amit egy valódi hangszigetelő ablak beépítésével tudnánk elérni – a Realtherm-nél például a műanyag ablak hangszigetelés akár 46 dB is lehet.

Weboldalunkon további részletes leírásokat találhat az egyes ablakprofilokról, azok műszaki paramétereiről. Garantáljuk, hogy repertoárunkban megtalálja majd az Ön igényeihez, stílusához, elvárásaihoz leginkább illő nyílászárókat. Hiszen termékeink nem csupán a hő-, és hangszigetelés terén nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, hanem megjelenésükkel, stílusukkal is lehengerlőek. A biztonság, strapabíró kialakítás és letisztult modern megjelenés mind-mind az ügyfeleink elégedettségét szolgálják.

 

A legjobb hangszigetelt ablak után keresgél? Érdeklik a hő és hangszigetelt ablak árak? Segítünk!

A legjobb hangszigetelt ablak kiválasztása tehát nem egyszerű küldetés már azért se, mert egy ilyen procedúrába nem mindennap fog bele az ember. Ahhoz, hogy hosszú távon is kifizetődőek legyenek elképzeléseink, érdemes alaposan körüljárni a témát. Weboldalunkon további részletes leírásokat találhat az egyes ablakprofilokról, azok műszaki paramétereiről. Ha pedig elakadt volna a döntésben, nem tudja, hogy az Ön lakókörnyezetéhez, egyedi igényeihez milyen hanggátlási érték passzolna a leginkább, akkor csak bátorítani tudjuk, hogy kérje ki szakképzett munkatársaink segítségét!

Garantáljuk, hogy repertoárunkban megtalálja majd az Ön igényeihez, stílusához, elvárásaihoz leginkább illő nyílászárókat. Hiszen termékeink nem csupán a hő-, és hangszigetelés terén nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, hanem megjelenésükkel, stílusukkal is lehengerlőek. A biztonság, strapabíró kialakítás és letisztult modern megjelenés mind-mind az ügyfeleink elégedettségét szolgálják. Ami pedig a költségeket illeti, bízunk benne, hogy a barátságos hangszigetelt ablak ár kínálásával mindenki megtalálhatja a számítását.


Zajvédő ablak vásárlását tervezi, megfizethető hő és hangszigetelt ablak árak mellett? Válassza Ön is a minőséget, válassza a nyugodt, csendes éjszakákat!

kAPCSOLATFELVÉTEL

 



Hasonló cikkek

Image 2023 08 04 T143458 386

Hány légkamrás legyen az ablak?

2023.01.06

Azzal mindenki tisztában van, hogy az ablakoknak rendkívül fontos szerepük van az energiatakarékosságban, hiszen megfelelő minőségű hőszigeteléssel kedvezően befolyásolhatjuk ...

tovább
Modern Elegant A 76 X Concrete gray ref 114 Detail min

Háromszög ablak az Ön igényei szerint

2023.01.17

A modern építészetben gyakran találkozhatunk a megszokottól eltérő, különleges, látványos megoldásokkal.

tovább
Image copy 5

Műanyag ablak színek - színválasztékunk

2022.12.14

Műanyag ablak színek - színválasztékunk A történelem bármely szakaszát is nézzük, néhány kivételtől eltekintve, az építészetben a funkcionalitás mellett mindig nagy hangsúlyt ...

tovább
Facebook Instagram Google map Email Phone

Realtherm k.f.t. kérelmezi az Ön beleegyezését az alábbiakban részletezett célokra:

Az Ön és eszközének személyes adatai (ún. süti adatok - például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat) kezelünk az alábbiakban részletezett célokra. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink ilyen célú adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva elutasíthatja a hozzájárulást, vagy a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.

Technikai sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal működését. Anonymizált információkat tartalmaznak.

Analitikai sütik

Szolgáltatásaink javítására szolgál. Google Analytics anonym információkat gyűjt az Ön által látogatott oldalakon