2020. nov. 10

Biztonsági ajtók a betörések ellen

Biztonsági ajtó a nyugodt otthon kulcsa

A nem megfelelő nyílászárók tökéletes célpontokat jelentenek a betörőknek, tolvajoknak, hiszen a régi, elavult, vagy gyenge minőségű ajtókat, ablakokat könnyszűrrel kinyitják, s pillanatok alatt kirabolhatják. Otthona és családja teljes körű védelme érdekében érdemes tehát minél stabilabb, modernebb és megbízhatóbb nyílászárókat alkalmazni. Ma már a technológiai újítások olyan lehetőségeket tartogatnak, melyek a legagyafúrtabb betörőket is képesek megállítani. A következő cikkben segítünk rávilágítani, hogy mi lehet a legjobb biztonsági ajtó.

 

Mi a legbiztonságosabb ajtótípus?


Mind a fém, mind pedig a műanyag bejárati ajtóknak megvannak a maguk előnyei, melyek vonzóvá teszik azt a vásárló számára. Azonban mindig érdemes mérlegelni választás előtt a felhasználási célok függvényében.

A bejárati ajtóknak mindenekelőtt biztosítani kell a megfelelő hő- és hangszigetelést, hiszen az ablakok után itt szökik el a legtöbb meleg levegő a fűtési időszakban. Nem számít különösebben, hogy udvarra, utcafrontra nyíló ajtóról beszélünk, netán lépcsőházi biztonsági bejárati ajtó kialakításáról van szó, hiszen mind a szigetelés, mind pedig a biztonság primer tényezők, kivétel nélkül. 

 

Műanyag biztonsági ajtók


Ha a biztonsági ajtó témaköre kerül szóba, nagy eséllyel először mindenkinek a fém ajtók jutnak eszébe, hiszen a köztudatban ez szerepel úgy, mint a legjobb biztonsági ajtó. Azonban a műanyagból készült nyílászárók is tudnak olyan minőséget felmutatni a biztonság terén, melyek akár túl is szárnyalhatják a fémből készült ajtók képességeit, de természetesen ez mindig az adott termék minőségétől függ.
Műanyag bejárati ajtót akkor érdemes választani, ha ár-érték arányban keresi a lehető legjobb nyílászárót. A XXI. század technológiai újításai, a gyártás során használt alapanyagok már lehetővé tesznek megannyi alternatívát mind megjelenésben, mind funkcionalitásban, mint például a hőszigetelés, de a biztonság is az elsődleges szempontok között foglal helyet.

A Realtherm kínálatában szereplő összes műanyag bejárati ajtó kivételes mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, melyeknek köszönhetően nyugodtan hajthatja álomra fejét, a legjobb biztonsági ajtó mögött. Az Optimum műanyag bejárati ajtók dupla rögzítésű üveglécekkel, Multi-Matic vasalatrendszerrel vannak ellátva és igény szerint akár az RC2-es biztonsági fokozat is megvalósítható. A Balance termékeket a speciális vasalatrendszer; a MABISZ által minősített rúdzárak, leemelésgátló ajtópánt és kettős rögzítésű üvegléc teszik extra biztonságossá, emellett rendelhető acélmerevített szendvicspanellel, illetve ragasztott biztonsági üveggel ellátva is. A Synego gyártmányok pedig szintén minősített rúdzárral, a leemelést megakadályozó ajtópántokkal vannak ellátva, és igény szerint tovább növelhetők a biztonsági funkciók.

 

 


 

 

Alumínium biztonsági ajtók


A műanyag mellett a bejárati ajtók másik csoportját a fémből, vagy fából készült ajtók teszik ki. A fa ajtókról most nem ejtünk szót, ugyanis a Realtherm kínálatában sem szerepelnek fából készült termékek, annál inkább a fém, ezen belül is az alumínium ajtók. Akárcsak a műanyag ajtók esetében, itt is a legkülönbözőbb színekből, méretekből válogathat a kedves vásárló, igényeinek és céljainak megfelelően. A biztonságosság természetesen az alumínium termékek viszonylatában is kiemelten fontos tényező. Ehhez párosulnak az alumínium jellemzői és előnyei is, úgy, mint a keménység, a korrodáció- és időtállóság, vagy az időjárás viszontagságaival szembeni helytállás. Az alumínium biztonsági ajtó hosszú éveken keresztül deformálódás és különösebb karbantartás nélkül is megőrzi eredeti alakját, ezzel is fokozva a biztonsági faktorokat.

 


alumínium biztonsági ajtó választékunk

 

 

Mind a fém, mind pedig a műanyag biztonsági ajtók, melyeket forgalmazunk megfelelnek a XXI. század építészeti és lakberendezési követelményeinek, hiszen igen széles kínálatot biztosítunk ügyfeleinknek a különféle méretektől, a színeken át az egyedi igényekig, melybe a biztonsági szempontok is beletartoznak. Termékeink minden szerepben megállják helyüket, legyen az lépcsőházi biztonsági bejárati ajtó, vagy egy vidéki családi ház ajtaja.

Ha a leírtak alapján felkeltettük érdeklődését, s további tudnivalókra lenne kíváncsi, akkor mindenképp keressen meg minket ajánlatkérő űrlapunkon keresztül, s mi állunk rendelkezésére.

 

A zárszerkezet szerepe is kiemelt fontosságú a biztonsági ajtó kiválasztásakor


A legjobb biztonsági ajtó sem jelent nagy védelmet, ha egyébként a zárszerkezet gyenge, vagy elavult, hiszen ez közel 70%-ban határozza meg az ajtó biztonságosságát. Egy jól kialakított zárszerkezetű műanyag ajtó sokkal nehezebben feltörhető, mint például egy acélból készült biztonsági ajtó, melynek zárszerkezete elavult, rosszul kivitelezett. Természetesen nem létezik feltörhetetlen ajtó, vagy zár, de a hangsúly jelen esetben nem is ezen van, ugyanis figyelembe kell venni az időtényezőt. Magyarán minél tovább tart egy betörőnek feltörni a zárakat, annál nagyobb az esélye a lebukásnak, és annak, hogy feladja az ajtóval vívott küzdelmet. Másfelől a tapasztalt betörők már tudják, hogy mely zárszerkezeteket képesek pillanatok leforgása alatt feltörni, és melyeket nem, így tehát egy jól összerakott zárszerkezetű biztonsági ajtót messziről el fognak kerülni.

 

Biztonsági ajtó a betörők ellensége

Bizonyos ajtószerkezetek igen könnyű célpontok a betörők szemében

 

A Realtherm kínálatában szereplő műanyag és alumínium biztonsági ajtók igény szerint különféle biztonsági funkciókkal is kérhetők a maximális védelem érdekében. A zárszerkezeteknek alapvetően több típusát lehet megkülönböztetni a funkcióbeli paraméterek alapján. Eszerint beszélhetünk egypontos zárakról, melynek neve is elárulja, a záródás csak egy ponton megy végbe, míg ezzel szemben a többpontos zárszerkezetek már több irányba történő záródást tesznek lehetővé, ezzel garantálva a betörésvédelmi funkciókat.

Ezek önmagukban azonban még nem tekinthetők biztonsági zárnak, hiszen egy kis erőfeszítéssel viszonylag gyorsan feltörhetők. Éppen ezért szükséges lehet ezt kifejezetten biztonsági zárakkal megerősíteni. A biztonsági zárak mind több ponton záródnak, és úgynevezett kiegészítő rudazat mozgatására is képesek.
A nyílászárópiac ma már rendkívül széles skálát nyújt a választék terén, így a biztonsági zárakkal ellátott ajtók esetében is, azonban csak akkor tekinthető egy ajtó biztonsági ajtó kategóriájúnak, ha az a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) által minősített termék. A biztonsági ajtók a MABISZ értékelése alapján több csoportba sorolhatók, (I., II., és III. biztonsági kategória), mely azt jelzi számunkra, mennyi időbe kerül a zár feltörése. Ezek a termékek rendkívül jól ellenállnak a külső, fizikai behatásoknak, mint például a zárfúrásnak vagy a zárfésülésnek is.

Teljes és tökéletes biztonságról persze még ekkor sem beszélhetünk, hiszen ahogy azt említettük már korábban feltörhetetlen ajtó nem létezik, de nagyban meg lehet nehezíteni a betörők dolgát azzal, hogy az időtényezőt vesszük figyelembe. A zárak feltörése mellett népszerű praktika az ajtók leemelése, mellyel szemben szintén lehet védekezni leemelésgátló csapokkal.

 

A minőség egyet jelent a biztonsággal


Talán először nem is tűnhet meghatározó tényezőnek az ajtó kiválasztásakor, hogy milyen jellegű épületben élünk, azonban ennek igen is nagy szerepe van. Gondoljon csak bele, hogy például egy kertes ház biztonságossá tételekor nem elég csak a fő bejárati ajtó védelmét biztosítani, ezen felül az egyéb nyílászárók, mint például terasz, vagy pinceajtók megerősítése sem elhanyagolható, hiszen a betörések egy nagy hányada ezeken keresztül történik.

Bár meglepő lehet, a társasházak nagyobb biztonságot nyújtanak a betörőkkel szemben, hiszen sokkal magasabb a lebukás esélye, mint egy családi házba való betöréskor. Persze a lépcsőházi biztonsági bejárati ajtó megléte ugyan úgy létjogosultságot élvez, hiszen a lebukás esélye akkor áll fent, ha az illetéktelen behatoló hosszú időn keresztül igyekszik bejutni a lakásba. Egy jól felszerelt lépcsőházi biztonsági bejárati ajtó tehát képes hosszútávon megvédeni otthonát. A masszív és modern biztonsági ajtók, műanyag, vagy alumínium gyártmányok, sok esetben már a megjelenésükkel is képesek megelőzni a betörést, hiszen egyszerűen nem éri meg a lebukás veszélye. A cél az, hogy a behatoló még azelőtt megfutamodjon, hogy kárt tett volna az ajtóban.

 

Stílus és egyedi megjelenés a biztonsági ajtók körében is


A tökéletes biztonság önmagában véve természetesen egy nagyon fontos tényező, azonban a modern kori építészeti trendekben a funkcionalitást igyekeznek afféle láthatatlan tényezővé tenni a külső megjelenés mögött. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne fektetnének a gyártók kellő hangsúlyt a biztonságosság vagy a hőszigetelés megoldására, csupán azt, hogy ezeket igyekeznek elrejteni a szem elől, és az esztétikumra, megjelenésre helyezni a hangsúlyt. Ez azért fontos eleme a nyílászárógyártásnak, mert a XXI. századi architektúra, és a vásárlói igények egyszerűen ezt követelik meg, hiszen mindenki igyekszik otthona arculatát olyan módon kialakítani, mely leginkább tükrözi azt a stílust és értékvilágot, melyet a tulajdonosa is képvisel. A Realtherm kínálata ebből a szempontból tökéletes megoldásnak bizonyulhat, hiszen megannyi szín, méret és formavilág érhető el nálunk, melyek kombinációja bárminemű kívánságnak eleget tudnak tenni.

A Realtherm Magyarország egyik vezető nyílászárógyártó és forgalmazó vállalkozása, mely azt igazolja, hogy számunkra a minőség elsődleges szempont. Ügyfeleink elégedettsége a legkülönfélébb igények messzemenő kielégítésében rejlik, hiszen olyan alapanyagokkal és termékekkel dolgozunk, melyek világszínvonalon is megállják a helyüket. Nincs ez másképp a biztonsági bejárati ajtók esetében sem, hiszen meggyőződésünk, hogy a minőség terén nem lehet és nem is érdemes kompromisszumot kötni.

A Realtherm által gyártott és forgalmazott műanyag és alumínium ajtók teljességgel ki tudják elégíteni a vásárlók biztonsági szempontok felé támasztott igényeit, hiszen már alapvetően is fel vannak szerelve olyan biztonsági funkciókkal, melyeket csak kevés gyártó biztosít. Ugyanakkor igény szerint ezeket további zárszerkezetekkel ki lehet egészíteni, a maximális elégedettség érdekében.
Garantáljuk Önnek, ha minket választ, többé nem kell aggódnia afelől, hogy bárki illetéktelen bejuthatna otthonába.

Amennyiben kérdése van, netán érdeklődni szeretne ajánlatainkról, kínálatunkról, akkor vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot ajánlatkérő űrlapunkon keresztül, készségesen állnak az Ön rendelkezésére.

 

ajánlatkérés

 

 

(977 megtekintés)
vissza
  • a műanyag ablak jó választás
    6 ok amiért a műanyag ablak jó választás
  • műanyag ablak tisztítás
    Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?