2023. máj. 23

Bejárati ajtó beépítése, hogyan zajlik?

bejárati ajtó beépítés ár

A bejárati ajtók elsődleges funkciója a családunk, értékeink biztonságának a garantálása, azonban a megfelelő hő-, és hangszigetelés is ide sorolható. Az elavult, nem túl biztonságos ajtókat érdemes minél előbb lecserélni, ugyanis ezek szinte csalogatják az illetéktelen behatolókat. Egy ajtócsere először talán nem tűnik bonyolult feladatnak, azonban ha az egész ajtókeret cseréjére, vagy egy magas szintű biztonsági ajtó beállítására van szükség, bizony meggyűlhet vele a bajunk. Az alábbi cikkben a bejárati ajtó beépítése kerül terítékre.

 

Válassza a Realtherm Kft. biztonsági ajtóit!


A Realtherm Kft. Magyarország egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb nyílászárógyártó vállalkozása. Termékeinket neves gyártók profilrendszereiből alkotjuk meg az egyedi igények és különleges elképzelések alapján. Nyílászáróink tökéletes ötvözetei a funkcionalitásnak, a biztonságnak és az esztétikus megjelenésnek. Magas minőséget képviselek, amely egyedülállóvá teszi a Realtherm márkanevet. Az általunk gyártott bejárati ajtók mindegyike megfelel a biztonságtechnika felé támasztott elvárásoknak és ez akár fokozható is, ha ügyfeleink úgy kívánják. Biztonsági ajtóink mögött nyugodtan hajthatja álomra a fejét.

Mindazonáltal a nyílászárók beszerelését partnereink kivitelezik, akik munkájukat ugyan olyan gondosan és precízen végzik. Egy modern bejárati ajtó beszerelése nem feltétlenül egyszerű feladat, tapasztalat, megfelelő szerszámok nélkül igen könnyen ráfizetés lehet a vége. Az ajtókeret cseréje, vagy a biztonsági beállítások megkövetelik a szaktudást.

Válassza Ön is a Realtherm Kft. csúcsminőségű biztonsági ajtóit és partnereink révén segítséget nyújtunk a bejárati ajtó beépítés során is. 

 

Ajtó beépítés menete


  • Tervezés

A bejárati ajtók szakszerű beépítése a tervezéssel kezdődik. Fontos, hogy a tervdokumentáció elkészítésekor pontosan meghatározza, milyen ajtót szeretne beépíteni, milyen környezetbe kerül, és milyen tartozékokat szeretne hozzáadni. Ezek a tényezők nemcsak az ajtó kiválasztását befolyásolják, hanem a falnyílás, az áthidaló és a küszöb elhelyezkedését is.

  • Pontos mérések

A műanyag bejárati ajtó beépítéssel könnyen meggyűlhet a bajunk, ha nem követjük pontosan a folyamatot. Éppen ezért a bejárati ajtó beépítése előtt számos dolgot górcső alá kell venni. A tervezés csak úgy lehet célravezető, ha előzetes méréseket, pontos számításokat végzünk, ami nem tűnik bonyolultnak, mégis könnyű hibázni. A falnyílást minden irányban pontosan ki kell mérni, figyelembe véve az esetleges szerkezeti hibákat is. Az átlós mérés is fontos, mivel leginkább így tudjuk kiszűrni a falszerkezet hibáit, például, ha valami nem teljesen derékszögű. Ilyen esetben falazási munkálatokra is szükség lehet, mivel a műanyag ajtót mindenképp vízszintesen kell beépíteni.

Az ajtók méretét úgy kell meghatározni, hogy a falnyílás méretéből körben levonunk kb. 1 cm-t, mivel ide kerül majd a poliuretán hab. Ha a végső szigetelőréteg még nem került fel a falszerkezetre, akkor a szigetelés vastagságát is figyelembe kell venni a számítások és a tervezés során.

 

bejárati ajtó beépítés menete
Az ajtók beépítéséhez mindenképp kérje szakemberek segítését!

 

  • Beállítás, szintezés

A bejárati ajtó beszerelés soron következő lépése a tok helyére illesztése. Ez igen macerás feladat, hiszen ha az ajtó tokját nem tudjuk pontosan helyére tenni, akkor azt későbbiekben a biztonság, vagy a szigetelés fogja megsínyleni. Annak érdekében, hogy függőlegesen és vízszintesen is be tudjuk állítani a tok helyzetét, ideiglenesen ékekkel, vagy rögzítőpárnákkal kell stabilizálni.

  • Rögzítés

Ha sikerült úgy beállítani az ajtótokot, ahogy azt szerettük volna, rögzítenünk is kell azt, immár véglegesen. Ez talán mondanunk sem kell, újfent nem egyszerű procedúra. Itt akár több módszert is alkalmazhatunk, de a legelterjedtebb, hogy a tokot átfúrjuk és speciális csavarokkal rögzítjük. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen tokrögzítő csavart alkalmazunk, ugyanis ennek hosszát a falazat anyaga, a tok szélessége és a szerelési hézag vastagsága határozza meg. Példának okáért tégla-, és betonfalhoz 130-150 mm-es csavarokra, míg Ytonba, vagy vályogba 180-210 mm-es csavarokra is szükség lehet. Ez persze nem túl esztétikus, így takarókupakokkal még el kell látni a csavarfejeket. Másik bevett eljárás a rögzítőfüles metódus, amikor is a tokprofil külső oldalán lévő horonyba kerülnek be a fülek, amelyeket aztán a falhoz rögzíthetünk. 

Ha rögzítettük a tokot, felhelyezhetjük az ajtószárnyakat, majd ki kell próbálni, hogy megfelelően működik-e az ajtó, továbbra is stabilan áll a tokprofil. 

  • Biztonsági beállítások

A biztonsági ajtókat abban az esetben lehet biztonsági ajtóknak nevezni, ha megfelelnek a MABISZ által támasztott követelményeknek. Ezek az bejárati ajtók olyan plusz védelmi funkciókkal vannak ellátva, amelyek egy átlagos ajtóban nem találhatók meg, mint például a speciális vasalatrendszer, minősített rúdzárak, a leemelést megakadályozó ajtópántok stb..  A zárszerkezeteknek is alapvetően több típusát lehet megkülönböztetni a funkcióbeli paraméterek alapján. Eszerint beszélhetünk egypontos zárakról, melynek neve is elárulja, a záródás csak egy ponton megy végbe, míg ezzel szemben a többpontos zárszerkezetek már több irányba történő záródást tesznek lehetővé, ezzel garantálva a betörésvédelmi funkciókat.

A bejárati ajtó beépítése során a biztonsági beállításokra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen, ha nem vagyunk kellően precízek, mit sem fog érni az extra felszereltség. A betörők a legkisebb hibákra is felfigyelnek, amit rendszerint ki is használnak. 

  • Ezekre mindenképp figyeljen oda ajtó beépítés során!

Mint azt tehát kifejtettük, az ajtó beépítés igen összetett és bonyolult feladat, így nem érdemes egyedül, kellő tapasztalat, vagy szaktudás nélkül belevágni. Azt javasoljuk, ha csak teheti, forduljon szakemberekhez, akik minőségi, precíz munkát végeznek.

Ha a Realtherm Kft. mellett teszi le a voksát, partnereink gondoskodnak a szakszerű beszerelésről.

Mindazonáltal hoztunk néhány tipikus hibát, amelyeket nagyon könnyű elkövetni, ha nem jártas az ember ilyen téren.

Sajnos nem ritka, hogy a szakmai tanácsok híján valaki véletlenül beltéri ajtót vásároljon és azt építse be bejárati ajtó gyanánt. Értelemszerűen ezek kevésbé biztonságosak, sokkal rosszabbul szigetelnek és nem képesek hosszú távon ellenállni az időjárás viszontagságainak sem. 

A leggyakoribb hiba a mérések és számítások elrontása, melynek következtében nagyobb, vagy kisebb lesz a falrés, mint, ahogy azt mi elterveztük, így a tokprofil megfelelő rögzítéséhez kőműves munkára lesz szükségünk. Ugyanakkor szintén előfordul, hogy végül nem marad elég hely a hőszigetelésnek.

 

Elkerülhető az ajtócsere


Egy új műanyag ajtó beépítése sajnos nem olcsó mulatság, ha valódi minőséget szeretnénk. A bejárati ajtó beépítés ár szempontjából egyébként igen változó képet mutat, természetesen ezt a kivitelezők szabják meg. Korántsem mindegy azonban, hogy kikre bízza ezt a feladatot. A bejárati ajtó beépítés ár – érték aránya nem mindig áll összhangban. Érdemes jól ismert, profi vállalkozásokat felkérni. 

Válassza Ön is a Realtherm Kft. kiváló minőségű biztonsági ajtóit! Partnereink révén, közvetetten a műanyag bejárati ajtó beépítése is szolgáltatásaink részét képzi.

Mindent egybevetve sokkal célszerűbb megelőzni a problémát és rendszeresen ellenőrizni, karban tartani a nyílászárókat. A műanyag és alumínium ajtók esetében nincs sok dolgunk, hiszen alapvetően a vasalatot, mozgó alkatrészeket, zárakat érdemes évente egyszer-kétszer műszerolaj finomságú olajjal bekenni. A tisztítás az esztétikai szempontok mellett a mozgó alkatrészek megfelelő működése miatt is fontos. A műanyag profilokat takarítsuk meg enyhén mosószeres vízzel. A tisztításhoz érdemes kizárólag puha, fehér rongyot használni. Rendszeres karbantartással a bejárati ajtó beépítés ár hosszú ideig megspórolható.

(54 megtekintés)
vissza