2021. okt. 06

Az anyagválasztás szempontjai új nyílászárónál

Az anyagválasztás szempontjai új nyílászárónál

Új ház építése, lakásfelújítás során a nyílászárók kérdése mindig központi szerepet kap. Hiszen több szempontból is mérlegelni kell, hogy milyen ablakokat, ajtókat szeretnénk otthonunkba. Noha a legfontosabb tényező kétség kívül a szigetelőképesség és a biztonság, manapság a megjelenés, dizájn is egyre inkább az elsődleges tényezők között szerepel. Nagymértékben befolyásolja a szóban forgó tulajdonságokat a választott nyílászárók alapanyaga, hiszen más-más előnyei vannak a fém-, műanyag-, vagy épp fa nyílászáróknak. Szerencsére ma már a legtöbb gyártó igyekszik a megjelenést és a funkcionalitást ötvözni, hogy mindenki megtalálhassa a saját stílusát. 

 

Hatalmas különbségek vagy apró eltérések? Mutatjuk!

Az ablak, ajtó ma már sokkal több, mint egyszerű építőelem, nem csupán a külső behatások, környezeti tényezők ellen nyújtanak védelmet, de a homlokzat díszeként, illetve a bel- és külvilág közti kapcsolatteremtés miatt is hangsúlyossá váltak. Éppen ezért napjainkban már több gyártó termékei közül válogathatunk, szerencsére igen széles a kínálat mind a funkciók, megjelenés és alapanyag terén is. 

Persze mindennek megvannak a maga előnyei és korlátai. Mikor új ablakokat, ajtókat vásárlunk, ezeket érdemes mérlegelni. 

 

A műanyag nyílászárók

A műanyag ablakok, ajtók kétség kívül hatalmas népszerűségnek örvendenek az építkezéseken, hiszen számos vonzó tulajdonságuk van. Az egyik legfontosabb előnyük a rendkívüli energiahatékonyság. Ez részben abból fakad, hogy az alumínium nyílászárókkal szemben általában sokkal jobb a tokok szigetelése. Szintén fontos érv a műanyag nyílászárók mellett, hogy szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek, egyszerűen tisztíthatóak. Emellett a műanyag nyílászáró az UV sugárzással és a különböző időjárási körülményekkel szemben is hatékonyan állja a sarat évekig, évtizedekig, ám a műanyag borítás könnyebben roncsolódik, mint az alumínium. 

A műanyag termékek kapcsán sokan róják fel azt hátrányként, hogy nem egyediek, tucatjellegűek, azonban a gyártók erre is egyre nagyobb figyelmet fordítanak és széles forma-, valamint színvilág áll a vásárlók rendelkezésére. 

 

nyílászáró választásA nyílászárók alapanyaga sokat nyom a latban, ha otthonunk összképéről van szó

 

Alumínium nyílászárók

A hazai piacon az alumínium nyílászárók kevésbé elterjedtek, mint a műanyag termékek. Ennek egyik legfőbb okát az árszabás különbségeiben kell keresni, azonban fontos kiemelni, hogy hosszú távon mindenképp megéri fémből készült nyílászárókba fektetni. Az alumíniumból készült ajtók és ablakok legnagyobb előnye a hihetetlen hosszú élettartam és stabilitás, így hiába magasabb az áruk, a mérleg másik nyelvén megkapjuk azt, amit a műanyag ablakok nem minden esetben tudnak nyújtani. Egy jó minőségű, megbízható gyártótól vásárolt alumínium nyílászáró szigetelőképessége vetekszik a műanyag termékek kvalitásával is. Mindez kiegészül azzal, hogy a biztonság terén is többet nyújthat, noha a biztonságtechnikai tulajdonságok akár az egyéni preferenciák szerint is növelhetők mindkét terméktípus esetében. Az előnyök azonban nem merülnek ki ennyiben, hiszen ki kell emelni a kiváló hangszigetelő képességet, illetve azt, hogy az időjárás viszontagságainak és az idő múlásának is hatékonyabban ellenáll, mint a műanyag társai. Karbantartása azonban több energiát igényel, de az általános tisztítás mellett ez kimerül a zárszerkezet olajozásában és a tömítőgumik ápolásában.

 

Döntsenek az egyéni preferenciák

A fémes megjelenés miatt sokan inkább a műanyag termékek mellett teszik le a voksukat, azonban a letisztult, egyszerű külalak egyre trendibb a modern otthonokban, ráadásul festéssel akár változtathatunk is ezen. 

Az épületek megfelelő energiaháztartásának fenntartása nem könnyű feladat, csak is minőségi alapanyagokkal, termékekkel biztosítható a költséghatékony működés. Ebben kiemelt szerepet játszanak a nyílászárók, hiszen fűtési szezonban az energia 25-30%-a itt szökik el, ha nem megfelelő a szigetelés.  

Összességében azt lehet elmondani, hogy elsősorban nem a nyílászáró alapanyaga lesz az, ami döntően befolyásolja a termékek szigetelőképességét, biztonságosságát, hanem a minőség és a kialakítás. A Realtherm kínálatában szereplő minden alumínium-, és műanyag nyílászáró kivételes színvonalat képvisel, így garantáljuk, hogy nálunk Ön is megtalálja majd, amit keres!

 

(485 megtekintés)
vissza