2021. dec. 15

Akadálymentes bejárati ajtók

Akadálymentes bejárati ajtók

A bejárati ajtó elsődleges funkciója, a közlekedés biztosítása, illetve, hogy megvédje otthonunkat az illetéktelen behatolóktól, garantálja a magánszférát. Az ajtó azonban fontos szerepet játszik a hő-, és hangszigetelés terén is, valamint a megjelenés, az esztétikum szintúgy hangsúlyos tényező egy-egy nyílászáró megvásárlása előtt. Van azonban még egy rendkívül fontos dolog, mely sajnos nem mindig kerül előtérbe, ez pedig az akadálymentes közlekedés biztosítása. 

 

Nyisson ajtót egy akadálymentes világra!

Az akadálymentesség, mint kifejezés, nem csupán a közlekedés megkönnyítését jelenti, hanem tulajdonképpen az élet mindennapos dolgainak könnyű hozzáférhetőségét, de kétségtelen, hogy leggyakrabban a közlekedés kapcsán merül fel. Egy semmiségnek tűnő lépcsőfok, küszöb, magasabbra helyezett kilincs kényelmetlen akadályt jelenthet az időseknek, míg a mozgáskorlátozottaknak, rokkantaknak leküzdhetetlen akadályokat, ezért a legtöbb intézményben, de társasházakban, lakóházakban is törekedni kell az akadálymentesítésre, melynek egyik legkézenfekvőbb eszköze a megfelelő ajtók kiválasztása.

Magyarországon több mint 200 000 mozgáskorlátozott él, és legalább ugyan ennyire tehető az idős kora, vagy más okok miatt nehezen közlekedők száma. A mindennapi életüket, közlekedést, ügyeik intézését sokszor megnehezítik a lépcsők és a nehezen nyitható ajtók, magas küszöbök. Ezért a meglévő ajtók esetében az akadálymentesítés, vagy új akadálymentes ajtó, és az akadálymentes otthon kialakítása kiemelten fontos feladat.

 

Több az egyben megoldások

A modern, innovatív bejárati ajtók ma már igyekeznek ötvözni minden kedvező tulajdonságot, kezdve a biztonságtól az esztétikumon át az akadálymentes kialakításig. Míg korábban az egyik szempont gyakran kizárta a másikat, a XXI. századi építészeti trendek megkövetelik, hogy minden elvárható funkció megvalósuljon egyazon gyártmányban. A Realtherm által forgalmazott termékek is ezt a felfogást képviselik, így bármilyen igényt ki tudnak elégíteni, tökéletesen ötvözheti otthonában az esztétikumot, a funkcionalitást és a biztonságot. Mindazonáltal a biztonság nem csupán a betörésvédelem alatt merül ki, hiszen a balesetek elkerülése, biztonságos és kényelmes közlekedés is beletartozhat, aminek több összetevője is van, például a küszöbmagasság csökkentése, vagy annak teljes hiánya, de ide sorolható az egyszárnyú vagy kétszárnyú ajtó automatizálása is. 

Fontos szempont, hogy az akadálymentesítés csak minőségi alumínium, vagy műanyag ajtókkal valósítható meg, melyek hosszú évekig, évtizedekig megállják helyüket a folyamatos igénybevétel ellenére, hiszen az akadálymentesített ajtókat rendszerint érik fizikai, mechanikai behatások a kerekesszékek, botok, egyéb mozgást segítő eszközök által. Mivel az akadálymentesítés nem kifejezetten olcsó, törekedni kell a minőségi gyártmányok használatára a hosszú élettartam érdekében. Egy-egy kifejezetten magas minőséget képviselő műanyag bejárati ajtó árak szempontjából ma már nem annyira megterhelő, főleg ha a Realtherm által forgalmazott termékeket választja, itt ugyanis garantáltan megtalálhatja amit keres, kedvező árakon. 

 

Jogszabályi háttér 

Az akadálymentesítés sokkal hangsúlyosabb, mint az elsőre gondolnánk. Főleg üzlethelyiségek, iskolák, különböző irodák stb. esetében nagyon fontos, hogy lehetőséget teremtsünk az idősek, rokkantak kényelmes és biztonságos közlekedésére. Ezt még törvényileg is előírják, hiszen a 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet – az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) című jogszabály 61. § (4) pontja kimondja: „Akadálymentes közlekedés céljára új épületek esetében a küszöb legfeljebb 20 mm magas és lekerekített lehet. Meglévő közhasználatú épületek esetében az ennél magasabb küszöböt lejtős kialakítással kell ellátni.” Illetve szabály még az is, hogy minimum 90 cm szabad szélességet és 195 cm szabad nyílásmagasságot kell megvalósítani az akadálymentesítés során.

 

fontos az akadálymentes ajtó

 

Akadálymentes emelő-toló erkélyajtók

Akadálymentesítéskor persze nem csak a bejárati ajtókra, de a belső terek közötti ajtókra, valamint az erkélyajtókra is gondolni kell. Az erkélyajtók esetében egyre elterjedtebb az úgynevezett emelő-toló rendszerek, hiszen rendkívül praktikus megoldást jelentenek, mivel könnyebben mozgathatók, de a megjelenésüket tekintve is impozánsabbak, mint például a toló-bukó rendszerek. Azért fontos kiemelni az emelő-toló erkélyajtókat is, mivel mechanikai alkatrészei rejtettek, az ajtószárny belső, illetve alsó homloklapján nem látható a futókocsi, ez az ajtó alsó élében kap helyet. Az akadálymentesítés elegánsabb módja az automata tolóajtó. Ez hatalmas könnyebbséget jelent a rokkantak, idősek számára, hiszen akadálymentesen közlekedhetnek. Az alkatrészek láthatatlanságának köszönhetően ráadásul rendkívüli esztétikai élményt nyújtanak a letisztult, egyszerű, könnyed formák, melyeket vegyíthet a hatalmas üvegfelületekkel is. 

A Realthermnél mindig nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre, hiszen ez mindennek az alapja, ez garantálja ügyfeleink, vásárlóink elégedettségét. Azok a modern bejárati ajtók, melyeket cégünk is forgalmaz biztosan megállják helyüket hosszú időn keresztül, és kiváló választásnak bizonyulhatnak az akadálymentesítés szempontjából is. 

Ha szeretne bővebb információkat kapni a témában, esetleg az alumínium, vagy műanyag bejárati ajtó árak felől érdeklődne, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!BEJÁRATI AJTÓ KÍNÁLATUNK

 

 


(2212 megtekintés)
vissza