2023. máj. 23

Ablak beépítési mélység, mit jelent?

műanyag ablak beépítési mélység mit jelent

A nyílászárók kapcsán gyakran találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy beépítési mélység, de mit is jelent ez tulajdonképpen és milyen hatással van az ablakok, vagy az ajtók hatékonyságára nézve? Az alábbi cikkben az ablakok beépítési mélységéről lesz szó részletesebben és bemutatjuk, hogy milyen összefüggések vannak a funkcionalitás, illetve a szóban forgó paraméter között. 

 

Az ördög a részletekben rejlik


Az ablak beépítési mélység tulajdonképpen az ablakprofil vastagságát jelenti, azonban ez korántsem intézhető el ennyivel, hiszen azért jóval több szempontot is figyelembe kell venni, ha a hatékonyságot vesszük górcső alá. Az ablak tulajdonképpen három fő részből (és persze sok kisebb egységből) tevődik össze. Ezek az ablaktok, az ablakszárny és persze az üvegezés. Az ablakprofil az ablaktokból és az ablakszárnyból álló szerkezeti egység, a beépítési mélység pedig ennek a profilnak a vastagságát jelöli.

A hő-, és hangszigetelés szempontjából nagyon fontos a profilvastagság, azonban ez önmagában még sokat nem jelent. A hőtartó képességet legnagyobb részben a profilban található légkamrák száma határozza meg, de természetesen sok egyéb tényező is hozzájárul ehhez, mint például az üvegrétegek száma, vagy az azok közötti töltőgázok típusa. 

 

Válassza Ön is a Realtherm Kft. csúcsminőségű termékeit!


A Realtherm Kft.-nél nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy csak és kizárólag a legjobb minőségű ablak-, és persze ajtóprofilokkal dolgozzunk. Ennek fényében az általunk gyártott ablakok minimum 5 légkamrával rendelkeznek, de természetesen ennél több is elérhető az egyedi igényeket figyelembe véve. Profiljainkat az Európa szerte elismert Deceuninck és Rehau gyártja, amelyek egyedülálló minőséget képviselnek, így az üzemeinkben készülő nyílászárók egytől-egyig bárhol megállják a helyüket, legyen szó új építésű, modern épületekről, vagy régebbi építésű ingatlanokról.

Válassza Ön is a Realtherm Kft. nyílászáróit és növelje a maximumra otthona komfortját!


AJÁNLATKÉRÉS

 

 

Ablak beépítési mélység a Realtherm ablakok esetében
 A Realtherm Kft. kínálatában számos típusú, formavilágú és vastagságú ablakprofil közül válogathat.

 

A műanyag ablak beépítési mélység és a hatékonyság összefüggése


Térjünk is rá arra, hogy hogyan függ össze az ablak beépítési mélység és a hatékonyság! A profil vastagsága, vagyis a keresztmetszete kívülről befelé mérve milliméterben van megadva. Alapvetően a nagyobb beépítési mélység nagyobb teljesítményt is jelent a hő-, és hangszigetelés szempontjából. Azonban, ahogy az lenni szokott, minden a részleteken múlik. Főleg a felújításnál fontos figyelembe venni azt is, hogy az épületszerkezet mekkora helyet biztosít az új nyílászárók beépítésére.

Értelemszerűen a több üvegréteg vastagabb profilt igényel. Míg az ablakok üvegezése a múltban gyakran egyetlen panelből állt, ma több, ennek megfelelően nagy tömegű üvegezést alkalmaznak. Annak érdekében, hogy az ilyen nehéz üvegeket évtizedeken keresztül megbízhatóan meg lehessen tartani, az ablakprofiloknak magas fokú méretstabilitást kell nyújtaniuk.

Minél több légkamra található egy ablakprofilban, annál jobb hő-, és hangszigetelő képességgel bír az adott gyártmány. Az ablak beépítési mélység általában 70 mm, 76 mm, 80 mm, de előfordulnak ettől nagyobb keresztmetszetű gyártmányok is. A légkamrák száma ettől az értéktől függ, és általában 5-7 légkamra kerül a teljes profilrendszerbe. Fontos azonban megjegyezni, hogy a légkamrák számának növelése az ablak beépítési mélység, azaz az ablakprofil vastagságának növekedését is magával vonja. Ezért lényeges számításba venni mindkét tényezőt. Általában egy öt légkamrás ablak 70 mm vastagságú, míg egy hat légkamrás ablaknál már legalább 80 mm profilvastagságról beszélhetünk. Az ablak légkamráinak számát csak addig érdemes növelni, amíg a megfelelő profilvastagságot garantálni tudjuk.

Bizonyos gyártók megtévesztés céljából akár hat vagy hét légkamrát is próbálnak bezsúfolni egy 70 mm vastag profilba, hogy a magas minőség és a kedvező árak illúzióját keltsék. Azonban ezek az ablakok csak pénzkidobásnak bizonyulnak, mivel nem biztosítanak megfelelő szigetelést. Az ablak légkamráinak száma csak a profilvastagsággal együtt ad valós iránymutatást.

Mindezek fényében, ha valaki megkérdezi Öntől, hogy a műanyag ablak beépítési mélység mit jelent, akkor már kielégítő választ fog tudni adni. 

Mielőtt tehát új nyílászárókat vásárolna érdemes alaposan körüljárni a témát és minden apró részletre odafigyelni, hiszen könnyen pórul járhatunk. Ezt azonban elkerülheti, ha a Realtherm Kft. kiváló minőségű ablakait választja. Kínálatunkban olyan ablakprofilokat találhat, mint a 70 mm-es, 5 légkamrás Rehau Eurodesign; a 76 mm-es, 5 légkamrás Deceuninck Vision, a 76 mm-es, de 6 légkamrás Elegant vagy épp a 80 mm-es, 6 légkamrás Rehau Synego.

 

(52 megtekintés)
vissza