2023. márc. 17

A műanyag ablak tisztítása és karbantartása, tippek és trükkök a gyártótól

Műanyag ablak tisztítása és karbantartása tippek

Mielőtt új nyílászárokat vásárolnánk, mindig érdemes átgondolni, hogy milyen alapanyagú gyártmányok mellett tesszük le a voksunkat, hiszen korántsem mindegy, hogy a strapabíróság, biztonságtechnika, szigetelőképesség, vagy épp a megjelenés szempontjából milyen ajtót, vagy ablakot választunk. Eltérő, hogy ki mit részesít előnyben a felsorolt kritériumok közül, azonban sokszor teljesen megfeledkezünk egy meglehetősen fontos dologról, mégpedig a tisztításról és a karbantartásról. A következő néhány bekezdésben viszont épp a műanyag ablak tisztítása és karbantartása kerül terítékre. 

 

Az időtálló ablakok titka a kiváló alapanyagokban rejlik!


Az ablakok tok-, és szárnyprofiljának alapanyaga három féle lehet: fa, műanyag és fém, ami általában alumínium.  A gyártás során használt alapanyagok típusa és minősége alapjaiban határozzák meg az adott nyílászáró képességeit és tartósságát. Míg régebben csupán fát használtak az emberek, ez mára már egyre ritkább, hiszen a fa ablakok nem túl időtállók, könnyen sérülnek, nem nyújtanak megfelelő biztonságot, ráadásul a hőszigetelés terén is messze alulmaradnak műanyag és fém társaikhoz képest. Persze kiváltképp esztétikus lehet egy rusztikus stílusvilágú lakásba a fa ablakok beépítése, de ezek nem állják meg a helyüket kellőképpen. Ezzel szemben a műanyag, vagy fém ablakokat rengeteg féle dekorfóliával meg lehet rendelni, köztük fa hatású színezettel. Amíg valaki egészen közelről, alaposan szemügyre nem veszi a nyílászárót, nem fogja tudni megmondani, hogy az bizony nem fa. 

 

Realtherm nyílászárók


A Realtherm Kft. által gyártott és forgalmazott ablakok garantáltan bárhol megállják a helyüket, hiszen rendkívül időtálló, strapabíró termékekről beszélhetünk. Gyártmányaink kiváló hő-, és hangszigetelők, így az egyre elterjedtebb „közel nulla energiaigényű” ingatlanokba is remek választásnak bizonyulhatnak. Ezen felül számos olyan tulajdonság jellemzi ablakainkat, melyek országszerte egyedülállóvá teszik a Realtherm Kft.-t, úgy, mint a változatos stílusvilág, a fokozott biztonságtechnika, vagy épp a könnyű kezelés, karbantartás.  

A műanyag ablak tisztítása és karbantartása, tippek és trükkök a gyártótól
A műanyag ablak karbantartás és tisztítás nem igényel speciális eszközöket, kemikáliákat.

 

Színes és fehér műanyag ablak tisztítása


A műanyagból készült ablakok egyik nagy előnye a sok közül, hogy a szárny-, és tokprofil rendkívül egyszerűen, gyorsan tisztítható, ráadásul nem lesz szükségünk drága, speciális tisztítószerekre sem. Az általános ablaktisztító folyadékokkal az üvegfelületet gyorsan megtakaríthatjuk, míg a profilokat egy egyszerű mosószeres vizes törlőkendővel meg tudjuk pucolni, függetlenül attól, hogy színes dekorfóliás, vagy szimpla fehér műanyag ablak tisztítása a feladat. 

A műanyag ablakok profilján található egy átlátszó védőfólia, mely a szállításkor keletkező felületi sérüléseket hivatott megelőzni. Ezt sokan nem távolítják el a beépítést követően, hiszen úgy gondolják, így tovább szavatolható a profilok épsége. Ugyanakkor célszerű minél előbb leszedni a fóliát, ugyanis napfény hatására erősen rásimul a profilra és később jóval nehezebb lesz az eltávolítása. A Realtherm Kft. által gyártott műanyag ablakok hatékonyan ellenállnak az időjárás viszontagságainak, így nincs szükség a védőfólia fenthagyására. 

 

Milyen típusú műanyag ablak tisztító a legjobb választás?  

A műanyag ablak karbantartás fontos része a bizonyos időközönként elvégzett alapos tisztítás, de, ha rosszul választjuk meg a tisztítószereket, több kárt okozhatunk, mint hasznot. A műanyag profilokat kizárólag semleges mosószerrel tisztítsuk puha textíliába felitatva. A makacs szennyeződésekre sem szabad szerves oldószert alkalmazni, ugyanis ez roncsolhatja a műanyagot. Ilyen helyzetekben célszerűbb alkohol, vagy alkohol bázisú műanyag ablak tisztító szerek használata. Emellett kerülje a durva, érdes felületű tisztítóeszközöket, hiszen könnyen megkarcolhatjuk a felületet, vagy a dekorfóliát, ha nem vagyunk kellően óvatosak. Egy puha textília, vagy szivacs tökéletesen megfelel erre a célra.

A műanyag ablakok nem igényelnek komolyabb karbantartási munkálatokat, a rendszeres tisztítással megelőzhetők a problémák. Ugyanakkor ezt nem érdemes mellőzni, ugyanis a levegőben szálló por, pollen, szmog egyéb szennyeződések az erős napsugárzás hatására belesülhetnek a profilba, vagy az üvegfelületbe. 

Ne feledkezzen meg a vízelvezető nyílások ellenőrzéséről sem, ha ezekbe szennyeződés került, azokat mindenképp el kell távolítani! A takarításhoz hozzátartozik a rendszeres szellőztetés, ugyanis így megelőzhető a penészedés kialakulása a hőhidak mentén. 

A minimális karbantartás jegyében évente legalább egyszer vizsgáljuk meg az ablak vasalatait, valamint olajozzuk át annak egymáson elmozduló részeit. Emellett néha érdemes átnézni a kilincseket és a fogantyúkat, hogy nem tapasztaljuk-e az alkatrészek lazulását. 

Rendkívül fontos, hogy takarítás közben, amikor az ablak nyitott állapotban van, tilos a kilincset a bukó-és a nyíló állás között átváltani, mert így a zárszerkezet meghibásodhat. 

 

 

(73 megtekintés)
vissza