2018. ápr. 30

A korszerű műanyag ablakok alapvető szerkezeti részei

műanyag ablak szerkezeti felépítése

Egy új műanyag ablak megvásárlása komoly döntés, így előtte nem árt, ha tisztázunk néhány alapfogalmat. A következőkben bemutatjuk, hogyan is épül fel, milyen fő szerkezeti egységekből áll egy mai modern műanyag nyílászáró.

 

Tok és szárnyprofil, üvegezés

Az ablaktok kettős funkciót lát el: egyrészt az ablakot összekapcsolja a falszerkezettel, másfelől pedig a mozgatást valamint a zárást biztosítva magát a szárnyat is hordozza.
Rögzítésük más és más módokon történhet attól függően, hogy milyen ablaktípusról beszélünk, illetve milyen maga a fogadószerkezet. A szárnyprofil az a mozgatható elem, melybe az üvegezés kerül, általában kettő vagy három rétegben.

 

Vasalatok

A fenti két szerkezeti egység megfelelő kapcsolatát hivatottak elősegíteni, így a műanyag ablakoknál rendkívül fontos a jó minőségű vasalatrendszer. Ez a szerkezeti rész a felelős ablakunk hibátlan, rendeltetésszerű működéséért. Mozgatásukat a kilincs teszi lehetővé. A korszerű vasalatrendszerek csökkentik a hőáramlást, és többpontos záródást tesznek lehetővé.

 

műanyag ablak vasalatok

A vasalatrendszer magával a kilinccsel mozgatható


Kiegészítő elemek

A műanyag ablakok fő egységeinél röviden szót kell ejtenünk a kiegészítő elemekről is. Általában két dolog szokott még beépítésre kerülni a műanyag ablakokkal együtt: míg a belső párkány – más néven könyöklő – főleg esztétikai funkciót lát el, addig a külső oldalon lévőnek el kell viselnie a különböző környezeti változásokat is, mint például az erős fagy vagy a magas hőmérséklet. A külső párkány a vízelvezetésben is döntő szerepet játszik. Természetesen a belső könyöklővel szemben is vannak kritériumok, mint például a könnyű tisztíthatóság és bizonyos mértékű vízállóság. (például a virágok locsolásánál kicsöppenő vízmennyiséget bírnia kell) Mivel nem azonos funkciót látnak el, így a külső és belső párkányok eltérő anyagokból készülnek. (pl. PVC, műkő, alumínium, gránit…stb.)

 

műanyag ablak kiegészítők

A belső párkánynál fontos a megfelelő tisztíthatóság


Tekintsd meg műanyag ablak termékkínálatunkat!

(1020 megtekintés)
vissza
  • a műanyag ablak jó választás
    6 ok amiért a műanyag ablak jó választás
  • műanyag ablak tisztítás
    Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?