2021. aug. 03

A 3 rétegű üveg ablak mikor a legjobb választás?

A 3 rétegű üveg ablak mikor a legjobb választás?

Manapság gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, hogy két-, illetve háromrétegű ablak, de mit is jelent ez tulajdonképpen, illetve milyen teljesítménybeli különbségeket vélhetünk felfedezni ezek között és mikor melyik típust célszerű választani? A következő cikkben ennek járunk utána, és bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni a háromrétegű ablakokról.

 

Minél több, annál jobb? 

A háromrétegű üveget egyre többen választják a hagyományosabb kétrétegű ablakokkal szemben, ugyanis számos pozitív tulajdonsága mellett a két legkiemelkedőbb szempont a páratlan hő- és hangszigetelési paraméterek. 

A Realtherm kínálatában is találhat műanyag-, és alumínium ablakokat háromrétegű kivitelben. A kétrétegű üvegezés ma már teljesen bevett technológia, azonban a háromrétegű ablakok is egyre népszerűbbek hazánkban is. Értelemszerűen egy többrétegű ablak az energiahatékonyság szempontjából igen csak jó választás lehet, hiszen így tovább csökkenthető az ablakon keresztül történő hőveszteség. Összehasonlításképp egy egyrétegű ablak U értéke, azaz hőátbocsájtási tényezője átlagosan 5 W/m2K, a kétrétegű értéke 2-3 W/m2K, míg a háromrétegű alumínium ablak hőátbocsájtási tényezője akár az 1,5-1 W/m2K-es értéket is elérheti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egységnyi felületen sokkal kevesebb hőenergiát veszítünk, ha három rétegű üvegezést használunk!

A többrétegű ablakok esetében az üveglapok, azaz síküvegek, között szigetelőként olyan nemesgázokat alkalmaznak, mint például argon, vagy kripton, melyek nagyban megnövelik a termék hőszigetelő képességét. A háromrétegű ablakoknál az üveglapok közötti légüres tér is gázzal van feltöltve, ami jelentősen megnöveli az ablak energiahatékonyságát. A síküveg belső oldalára lágyfém, úgynevezett Low-E- bevonatot visznek fel. Ez szintén a jobb energiamegtakarítási értékeket célozza.

A modern építészet egyik sajátossága, hogy igen népszerűek a hatalmas üvegfelületek, melyek azonban megnehezítik a hőszigetelést, így a háromrétegű üvegeknek ebből a szempontból is egyre több híve van. A háromrétegű ablak egy szintén kiemelendő pozitív tulajdonsága, hogy megakadályozza, hogy a ház, vagy lakás túlságosan felmelegedjen nyáron, ugyanis az extra üveglap miatt sokkal jobban el tudja nyelni a beáramló fényt.

A hőszigetelési paraméterek mellett kifejezetten fontos a hangszigetelési képesség is, főleg a nagyvárosokban, forgalmas utak mentén, ahol a minőségi pihenés csak rendkívül jó hangszigetelés mellett lehetséges. Általánosan elmondható, hogy a háromrétegű üvegezés ebben is jobban teljesít, mint a kétrétegű üveg.

 

háromrétegú ablak választás

 

Mik a hátrányok?

Persze nem lenne teljes a leírás, ha nem említenénk meg a háromrétegű ablak hátrányait. 

A háromrétegű ablak esetében az egységnyi felületre eső üveg súlya is több, mint a kétrétegű változaté, körülbelül négyzetméterenként 30 kg. Ez elég komoly terhelést jelent az ablakszárnyak, főként a vasalatok számára. Ebből a szempontból, ha nagyméretű üvegfelületeket szeretne otthonába, célszerű az alumínium ablak választása szemben például a műanyaggal, mert sokkal stabilabb szerkezetet tudunk ezáltal biztosítani. 

A többletanyag ugyanakkor természetesen nem csak a termék méretében és súlyában mutatkozik meg, hanem az árában is. Értelemszerűen egy háromrétegű ablak magasabb árkategóriát képvisel, azonban, ha hosszútávon gondolkodunk, rájöhetünk, hogy mégis jobban megéri ebbe fektetni, mivel a többletköltség egészen hamar megtérül az energiafelhasználás csökkenése révén. Mindazonáltal a hangszigetelő képesség, esztétikus megjelenés szintén kárpótol.

 

Mikor érdemes tehát háromrétegű ablakot választani?

Összegzésként megpróbálunk választ adni a címben is feltett kérdésre, miszerint a háromrétegű üveg ablak mikor a legjobb választás? Nos alapvetően mindig az egyéni preferenciák, kívánságok, elvárások azok amik meghatározzák, hogy mikor milyen terméket szeretne vásárolni valaki. Ugyanakkor jól látható az is, hogy milyen előnyökkel, vagy épp hátrányokkal jár például egy háromrétegű alumínium ablak. 

Alapvetően már a kétrétegű ablakok is jelentős eredményeket hozhatnak otthona energiaháztartásának a feljavításában, azonban, ha igazán látványos változásokat szeretne elérni, akkor a háromrétegű ablakokat ajánljuk. Utóbbi leginkább a fűtési szezonban váltja be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a kiváló szigetelő, hőtartó képességének köszönhetően hatalmas összegeket spórolhat a fűtésszámlán.

 

Alumínium ablak kínálatunk

 

 


(163 megtekintés)
vissza
  • a műanyag ablak jó választás
    6 ok amiért a műanyag ablak jó választás
  • műanyag ablak tisztítás
    Hogyan tartsuk tisztán és működőképesen műanyag ablakainkat?